Prototipul unui proiect de succes pe 2.1.A Microîntreprinderi
Până in 27 aprilie 2017 microîntreprinderile pot cere finanțare în valoare maximă de 200 000 euro prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Este o linie de finanțare atractivă pentru antreprenori din mai multe motive, cum ar fi:
- permite construire, modernizare, extindere a spațiului de producție/servicii, dotarea cu active corporale, necorporale
- contribuția proprie minimă este doar 10%
- posibilitatea utilizării mecanismului cererii de plată
- alocare bugetară totală de 234,12 milioane Euro, însemnând 1200 de granturi pentru microîntreprinderi.
Important de reținut este ca întregul buget pentru perioada 2014 – 2020 a fost alocat acestui apel care se închide la termenul de 27 aprilie 2017.
Nu ignorăm în același timp faptul că pregătirea unui astfel de proiect este un proces destul de laborios și birocratic.
Cu toate acestea, exista anumite aspecte strategice pe care antreprenorul le poate planifica încă de la început, pentru a asigura punctaj superior proiectului și implementare de succes.
Iată câteva reguli de respectat:
1. Antreprenorul trebuie să aibă o viziune și un plan pe termen lung.
Proiecțiile financiare din cadrul proiectului se elaborează pe minim 10 ani, fondurile nerambursabile sunt concepute astfel încât să avantajeze afacerile care operează pe o piață cu tendință de creștere, propune diversificare și inovare, au la bază un plan clar de dezvoltare și au potențiali clienți identificați.
2. Planificarea atentă a cash-flow-ului necesar proiectului.
Chiar dacă putem opta pentru mecanismul cererii de plată, proiectele se desfășoară pe principiul rambursării: ”la început cheltui din propriul buzunar, apoi decontezi cheltuielile efectuate”. Recomandăm o analiză atentă a cash-flow-ului înainte de depunerea proiectului, în care sa fie luate in calcul toate variabilele: pre-finanțarea, durata medie de plata a unei cereri de rambursare, aportul propriu, împrumuturi de la banca, mecanismul decontării cererilor de plata, nevoia de bani pentru locurile de muncă nou create etc.
3. Proiectul de investiții trebuie să contribuie la realizarea strategiei Europa 2020 care prevede crearea de locuri de muncă, inclusiv pentru persoane din grupuri vulnerabile. De asemenea, conform strategiei, investiția trebuie să țintească o creștere inteligentă, durabilă prin investiții inovative și promovarea tehnologiilor și a metodelor de producție care reduc utilizarea resurselor naturale. Investiția în tehnologii mai ecologice, cu emisii reduse de carbon va proteja mediul, va contribui la combaterea schimbărilor climatice și va crea noi oportunități de afaceri și noi locuri de muncă.
Având în vedere argumentele expuse mai sus, considerăm că această linie de finanțare este o oportunitate de care Microîntreprinderile ar trebui să profite, ținând cont ca este o șansă cu care s-ar putea să nu se mai întâlnească în perioada de programare 2014-2020.
Articol realizat de Tünde Csata, Departamentul de Accesare Fonduri Europene Metodica
Un articol foarte util pentru cei intreprinzatori. Bineinteles, ca de obicei, timpul este foarte scurt pana in ianuarie, pentru a realiza un plan fezabil pentru a atrage 200000 euro.
Mulțumim frumos pentru apreciere. Așa cum am menționat în articol, nu ignorăm faptul că pregătirea unui astfel de proiect este un proces destul de laborios și birocratic. Acesta este motivul pentru care recomandăm clienților noștri un interval de timp între 1 lună și 6 luni pentru pregătirea proiectului, în funcție de complexitatea investiției.