Cabinetele stomatologice din mediul rural pot primi finanțare din bani europeni

Nevoia de dezvoltarea a cabinetelor stomatologice și prezența unor medici stomatologi în mediul rural este tot mai mare, având în vedere problemele de sănătate orală.

În mediul rural se pot obține bani europeni pentru dezvoltarea acestor servicii stomatologice de pană la 100 % din valoarea sprijinului financiar. Oportunitatea de finanțare dedicată acestora este PNDR 2014 -2020 prin următoarele 2 sub-măsuri:

Sub-măsura 6.2 „Sprijin înființare activități non-agricole”

Cine poate aplica?

Medicii Stomatologi care nu au mai desfășurat activități stomatologice ca entitate juridică și sunt dispuși să își înființeze și să dezvolte o societate cu sediul în mediul rural care să ofere servicii stomatologice pentru populația respectivă.

Acest tip de finanțare este adresată în principal medicilor stomatologi care nu au funcționat ca entitate juridică, ci au fost angajați ai unui cabinet stomatologic.

Sprijinul nerambursabil este de maxim 70.000 euro oferit în procent de 100% fără cofinanțare din partea solicitantului și se obține prin elaborarea unui Plan de afaceri și a unor documentații specifice acestui program.

Valoarea de 70.000 de euro se va acorda în două tranșe astfel:

  • 70% (49.000 Euro) din cuantumul sprijinului total (70.000 Euro) se va vira în contul societății după semnarea contractului de finanțare
  • 30% (21.000 Euro) din cuantumul sprijinului (70.000 Euro) se va acorda dacă societatea respectă planul de afaceri propus, fără să se depășească cinci ani de la semnarea contractului de finanțare.

Ce cheltuieli se pot efectua?

Achiziționarea de echipamente:

  • Unit dentar (scaunul stomatologic)
  • Autoclave specifice
  • Instrumentar medical specific activităților stomatologice
  • Echipamente specifice  (Aparate detartraj, Apex locatoare, Camere intra-orale, Lămpi albire, Turbine, Micromotoare, Piese de mână, etc)
  • Alte tipuri de echipamente (Amalgamator, Compresoare, Consumabile, etc.)
  • Mobilier medical specific

Salarii

  • Se pot deconta cheltuieli cu salariile personalului angajat în cadrul cabinetului stomatologic

Promovare și publicitate:

  • Crearea și dezvoltarea unui website pentru promovarea serviciilor de stomatologie
  • Publicitatea on-line pentru cabinet rețele social media (Facebook, Instagram, LinkedIN, etc.)
  • Participarea la târguri de specialitate;
  • Executarea materialelor publicitare (pliante, articole în ziar, mape de prezentare);

 

IMPORTANT

  • un medic stomatolog care a desfășurat activități stomatologice sub forma juridică a Cabinetului Medical Individual (CMI) nu este eligibil
  • medicii stomatologi care dețin în prezent o societate cu acest profil nu mai pot obține finanțare
  • medicii stomatologici care sunt acționari într-o societate cu profil stomatologic și părăsesc acționariatul înființând o societate de profil în mediul rural, pot să obțină finanțare


Sub-măsura 6.4 „Înființare-modernizare activități non agricole”

Această finanțare acordă sprijin financiar de 90% din valoarea totală a proiectului de maxim 200.000 de euro, iar restul de 10% (20.000 Euro) este acoperit de solicitant (cabinetul stomatologic existent).

Cine poate aplica?

  • Cabinetele Stomatologic cu formă juridică de societate comercială
  • Clinicile Stomatologice

Ce cheltuieli se pot efectua?

  • amenajarea interioară a cabinetelor stomatologice
  • dotarea cabinetului cu mobilier specific
  • leasing pentru achiziționarea echipamentelor specifice
  • echipamente, instrumentar și mobilier, toate noi, care să deservească cabinetul stomatologic existent
  • software specific, licențe și chiar brevete, inclusiv programe de gestionare a pacienților

IMPORTANT

  • nu sunt eligibile Cabinetele Medicale Individuale (CMI-urile)
  • cabinetele active fără întrerupere cel puțin 2 ani și cu profit din activitate primesc punctaj suplimentar, având șanse mai mari de finanțare;

 

Ambele submăsuri prezentate sunt destinate entităților medicale cu specific stomatologic care își înființează sau dețin deja punct de lucru în mediul rural conform codului CAEN 8623.

Iată descrierea codului CAEN 8623 pentru a putea vizualiza mai ușor activitățile pe care le puteți dezvolta.

Codul CAEN 8623 ”Activități de asistență stomatologică Aceasta clasa include: -activități de asistență stomatologică de natura generală sau specializată, de exemplu stomatologie, endodontică și pediatrică; patologie orală -activități ortodontice Aceasta clasă include de asemenea: -activități de chirurgie stomatologică Aceasta clasa exclude: -fabricarea de dinți artificiali, proteze și dispozitive protetice executate de laboratoarele dentare, vezi 3250 -activități de asistentă spitalicească pentru pacienții internați, vezi 8610 -activități ale personalului paramedical stomatologic cum ar fi paramedicii de igienă dentară, vezi 8690”.


Precizăm că aceste informații fac referire la Ghidurile Solicitantului și condițiile sesiunii anului 2016, iar varianta finală de anul acesta poate suferi modificări.

Pentru a afla mai multe informații referitor la criteriile de selecțiegrila de punctajetapele de realizare a proiectuluieligibilitatea solicitantului, alte informații suplimentare care să vă ajute în elaborarea planului de afaceri și depunerea unei cereri de finanțare, vă așteptăm să ne contactați pe adresa office@metodica.ro sau să completați formularul de contactiar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dumneavoastră în cel mai scurt timp.

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Stan Bogdan spune:

    Buna ziua ! Lucrez la un cabinet stomatologic in mediu rural și as dori mai multe informații despre proiectul de finanțare .Va mulțumesc !

  2. Tunde CSATA spune:

    Bună ziua!
    La Mulți Ani! Vă rugăm să ne lăsați adresa de e-mail ca să vi le trimitem detaliile și numărul de telefon. Mulțumim!

  1. 21 martie 2017

    […] la Submăsura 6.4. „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *