Se pregătește demararea Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021

Granturile SEE (Spațiul Economic European) și Granturile Norvegiene reprezintă contribuția țărilor non-UE Islanda, Lichtenstein și Norvegia la reducerea disparităților socio-economice și la consolidarea relațiilor bilaterale cu 16 țări europene în Europa Centrală și de Sud.

Prin urmare, în România, aceste 2 granturi finanțează numeroase programe dedicate cercetării, energiei și eficienței energetice, protejării mediului, combaterii sărăciei, sprijinirii tinerilor și copiilor, precum și conservării patrimoniului cultural și natural.

Noutatea vine din data de 5 mai 2017, când Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar Spațiul Economic European 2014 – 2021 şi Mecanismului financiar norvegian 2014 – 2021Ordonanța creează cadrul legal pentru implementarea din punct de vedere financiar a programelor finanțate din cele două surse menționate.

Cele două mecanisme de finanțare vor acoperi sectoare precum:

  • Inovare, cercetare
  • Educație și competitivitate
  • Incluziunea socială și combaterea sărăciei
  • Mediu, energie, schimbări climatice și reducerea emisiilor de carbon
  • Cultură
  • Societatea civilă, bună guvernare și drepturi și libertăți fundamentale
  • Justiție și afaceri interne

În perioada 2014-2021, România va fi al doilea mare beneficiar al asistenței financiare oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Astfel, urmează să beneficieze de 502,5 de milioane de euro:

  • 275,2 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE
  • 227,3 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian

România este prima țară care a semnat, la 13 octombrie 2016,  Memorandumurile de Înțelegere cu statele donatoare pentru exercițiul financiar 2014-2021, putând beneficia astfel de avantajele demarării mai rapide a implementării programelor, ceea ce ar implica o mai eficientă utilizare a granturilor SEE și norvegiene.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) este Punct Național de Contact pentru Mecanismul Financiar SEE și Mecanismul Financiar.

Vă vom ține așadar la curent cu noutăți privind lansarea programelor de finanțare și bunele practici care pot genera proiecte finanțabile cu succes.

Pentru informații suplimentare care să vă ajute în elaborarea  și depunerea unei cereri de finanțare în cadrul granturilor SEE și Norvegiene vă invităm să ne contactați pe adresa office@metodica.ro sau să completați formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dumneavoastră în cel mai scurt timp.

APETROAIEI Ramona Albertina

Senior consultant in scrierea si implementarea proiectelor cu finantare nerambursabila din surse publice/private la nivel national si international. Formator autorizat pentru Engleza in Afaceri si Comunicare in Limba Engleza.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *