Norvegia, Islanda și Liechtenstein sprijină IMM-urile românești prin EEA/Norway Grants

Revenim cu un nou articol din seria celor dedicate Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. De data aceasta vă prezentăm programul Inovare care țintește Dezvoltarea afacerilor, inovării și IMM-urilor. Programul Inovare face parte din cele 12 programe agreate de statele donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) cu statul român.

Innovation Norway  este agenția guvernamentală norvegiană care acționează ca operator de fond pentru Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 pentru programul Inovare.

De ce este important acest program?

Fiind un program de stimulare a afacerilor, își propune să încurajeze și să dezvolte cooperarea pe termen lung  între România și statele donatoare (Norvegia/Islanda/Liechtenstein)  în baza dezvoltării afacerilor și a inovării.

Astfel, proiectele depuse de IMM-uri în cadrul acestui program se vor încadra într-una din următoarele componente:

 

  • Inovare în industria verde: se finanțează inițiative pentru tehnologii verzi inovatoare, dezvoltarea de soluții și produse inovatoare, ecologizarea proceselor de producție, îmbunătățirea sistemelor de gestionare a resurselor, managementul deșeurilor și activități de creștere a eficienței materialelor.

  • IT&C (Tehnologia informației și comunicării): sprijină dezvoltarea de procese/servicii/produse cu ajutorul TIC
  • Creștere albastră: sprijină dezvoltarea tehnologiilor inovatoare, a proceselor, soluțiilor, produselor sau serviciilor bazate pe resurse albastre din Marea Neagră, ape interioare sau râuri.
  • Stimularea sectorului de afaceri românesc: sprijină investițiile și măsurile soft dedicate start-up-urilor, planificarea afacerii și instruire în domenii precum drepturi de proprietate intelectuală, design, strategii pentru dezvoltarea afacerii etc.

Ce fel de finanțare se poate obține?

  • Până în 31 martie IMM-urile pot să se deplaseze în țările donatoare (Norvegia/Islanda/Liechtenstein) pentru încheierea unui acord cu un potențial partener (întreprinderi/ONG/universități/instituții publice etc.). Pentru această deplasare programul oferă decont de până la 1500€, sumă forfetară care să acopere cheltuieli de transport/cazare/diurnă. Aplicația pentru acest sprijin de deplasare într-o țară donatoare se completează online aici.
  • În perioada următoare Innovation Norway urmează să publice toate informațiile de interes pentru IMM-urile care doresc să aplice la oportunitățile de finanțare din cadrul programului Inovare, odată ce acestea au identificat un partener din țările donatoare.

Ca atare, conform calendarului orientativ, vor fi disponibile următoarele scheme de finanțare:

  • Apeluri de proiecte pentru Inovare în industria verde, IT&C și Creștere albastră

Dată estimată lansare: martie 2018

Dată estimată închidere: iunie 2018

Valoare grant: între 200.000 € – 2.000.000 €

Cine poate aplica: IMM-uri și întreprinderi mari

  • Apeluri de proiecte pentru Inovare în industria verde, IT&C și Creștere albastră

Dată estimată lansare: martie 2018

Dată estimată închidere: iunie 2018

Valoare grant: între 50.000 € – 200.000 €

Cine poate aplica: pentru domeniul Inovare în industria verde: IMM-uri și ONG-uri / pentru domeniul IT&C și Creștere albastră doar IMM-uri.

  • Apeluri de proiecte pentru Stimularea sectorului de afaceri românesc

Dată estimată lansare: aprilie 2019

Dată estimată închidere: iunie 2019

Valoare grant: între 20.000 € – 200.000 €

Cine poate aplica: IMM-uri și ONG-uri (inclusiv clustere și organizații de promovare a afacerilor)

 

Este important să punctăm faptul că pe lângă finanțarea specifică pe care o oferă acest program, schimbul de bune practici și mentalitate este vital pentru evoluția și capacitatea de inovare a unui IMM, reprezintă însăși garanția profitabilității și durabilității. Oportunitatea de a beneficia de know how din partea unei entități mature din aceste 3 țări poate face diferența pentru un IMM care poate obține un avantaj competitiv aparte.

APETROAIEI Ramona Albertina

Senior consultant in scrierea si implementarea proiectelor cu finantare nerambursabila din surse publice/private la nivel national si international. Formator autorizat pentru Engleza in Afaceri si Comunicare in Limba Engleza.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *