Finanțare de 1.000.000 de euro. Prototipul unui proiect de succes.
În perioada 23 februarie 2017 – 23 august 2017 a fost deschis apelul destinat îmbunătățirii competitivității întreprinderilor mici și mijlocii gestionat de Programului Operațional Regional (POR 2.2).
Știam că linia de finanțare este atractivă pentru IMM-uri din mai multe motive, cum ar fi:
- permite crearea unei unități noi, fie construirea și dotarea unui spațiu de producție/prestare servicii), fie dotarea cu echipamente a unui imobil existent în scopul reconversiei acestuia și a demarării unei noi activități economice. Un proiect de reconversie extraordinar a fost realizat în anul 2013 cu ajutorul fondurilor europene în cadrul programului Széchenyi. Recomandăm articolul http://www.blog.metodica.ro/2017/09/20/hotelul-malom-din-debrecen-un-proiect-de-succes-care-ne-inspira/
- susține extinderea capacității unei unități existente prin creșterea volumului cel puțin unui produs/serviciu. Bineînțeles acest lucru presupune menținerea sortimentalei și a proceselor de producție deja existente.
- aduce posibilitatea diversificării producției unei unități prin produse/servicii care nu au fost fabricate / prestate anterior în unitate. Firește că noile produse/servicii se adaugă gamei sortimentale deja fabricate/prestate.
- posibilitatea utilizării mecanismului cererii de plată
Drept urmare, ca orice firmă de consultanță, ne-am apucat de treabă: am făcut sesiuni gratuite de informare pentru IMM-uri, am lansat o campanie online şi am intrat în contact cu clienții pentru care această oportunitate era una ideală. La întâlnirile cu aceștia am analizat gradul de pregătire a proiectelor investiționale şi indicatorii financiari, urmând ca ulterior să demarăm pregătirea și depunerea proiectelor.
Iată că a trecut mai bine de 1 an și suntem bucuroși să trecem în etapa de implementare a proiectului ”Extinderea capacității de producție a SC DELTAMED SRL”.
Ce reguli am urmărit pentru a obține un punctaj superior?
- Am prezentat viziunea și un plan pe termen lung
Proiecțiile financiare din cadrul proiectului se elaborează pe minim 10 ani, fondurile nerambursabile sunt concepute astfel încât să avantajeze afacerile care operează pe o piață cu tendință de creștere, propune diversificare și inovare, au la bază un plan clar de dezvoltare și au potențiali clienți identificați.
- Am planificat atent cash-flow-ul necesar proiectului.
Chiar dacă putem opta pentru mecanismul cererii de plată, proiectele se desfășoară pe principiul rambursării: ”la început cheltuiești din propriul buzunar, apoi decontezi cheltuielile efectuate”. Recomandăm tuturor o analiză atentă a cash-flow-ului înainte de depunerea proiectului, în care sa fie luate în calcul toate variabilele: pre-finanțarea, durata medie de plata a unei cereri de rambursare, aportul propriu, împrumuturi de la banca, mecanismul decontării cererilor de plata, nevoia de bani pentru locurile de muncă nou create etc.
- Prin proiectul de investiții susținem Strategia Europa 2020 care prevede crearea de locuri de muncă, inclusiv pentru persoane din grupuri vulnerabile. De asemenea, conform strategiei, investiția trebuie să țintească o creștere inteligentă, durabilă prin investiții inovative și promovarea tehnologiilor și a metodelor de producție care reduc utilizarea resurselor naturale. Investiția în tehnologii mai ecologice, cu emisii reduse de carbon va proteja mediul, va contribui la combaterea schimbărilor climatice și va crea noi oportunități de afaceri și noi locuri de muncă.
Având în vedere argumentele expuse mai sus, considerăm că această linie de finanțare este o oportunitate de care IMM-urile ar trebui să profite, ținând cont ca este o șansă cu care s-ar putea să nu se mai întâlnească în următorii ani.
Îți putem oferi informații suplimentare pentru accesarea acestei oportunități de finanțare, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim.
Scrie-ne pe adresa office@metodica.ro sau completează formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.
Articol realizat de Tünde Csata, Departamentul de Accesare Fonduri Europene Metodica
Comentarii recente