STARTUP URBAN | Aplicația Román Tanár, concepută pentru a învăța limba română din plăcere
Xántus Zsolt, programator din Miercurea Ciuc, a realizat o aplicație cu care maghiarii pot învăța mai ușor limba română. Román Tanár (Profu’ de română) se adresează tuturor categoriilor de vârstă și este gândită în așa fel încât lecțiile să fie mai degrabă o joacă.
Zsolt are 38 de ani și este programator autodidact. A învățat limbajele de programare citind cărți, pe când era student la Cluj, la Facultatea de Științe Economice. A fost remarcat și recomandat de un profesor la o firmă de programare, unde a lucrat câțiva ani.
„Am găsit undeva o carte cu C++ și am făcut niște aplicații de unul singur. După absolvire, un prof m-a recomandat la o firmă care căuta programatori și datorită lui am învățat cum să programez. Am stat acolo 2 ani, dar m-am plictisit și am decis că vreau altceva”
A urmat o scurtă aventură în domeniul localurilor. Zsolt a deschis împreună cu un prieten un bar studențesc, afacere care însă a stat în picioare mai puțin de un an.
„Am luat un credit, am deschis barul, dar din păcate nu a mers. Am dat faliment dar am câștigat multă experiență cu asta. Dacă aș fi știut măcar puțin cum stă treaba cu vânzările, furnizorii, funcționarea barului, cred că lucrurile ar fi stat altfel. Eram prea la început și m-am aruncat fără să știu în ce”
În urma acestei experiențe, având nevoie de bani, Xántus Zsolt s-a întors în zona de IT și a descoperit sectorul în care lucrează deja de peste 10 ani: online marketing.
„Am mai lucrat un an jumate ca programator la o multinațională, dar simțeam că mă pierd. Mi s-a părut interesant online marketing-ul. Am citit niște bloguri, am început să fac site-uri, ebook-uri. Lucram cu mailuri, directoare, google ads, forumuri. Era înainte de era facebook”
Pasionat de internet marketing
Zsolt are în portofoliu rezultate impresionante: 13 milioane de vizitatori unici generați, 20 de milioane de followers pe Facebook și a generat colaboratorilor săi un profit de peste 400.000 USD în ultimii 5 ani.
Ideea cu aplicația Román Tanár a pornit de la unul dintre hobby-urile sale: Duolingo, o foarte cunoscută aplicație pentru învățarea limbilor străine, dar care nu oferă opțiunea română-maghiară.
„Îmi place să călătoresc, am fost până acum în aproape 40 de țări. Ca să învăț să comunic cu oamenii din țările pe care le vizitez folosesc Duolingo. Așa mi-a venit ideea: lipsește o aplicație gândită să ajute maghiarii din țară să învețe mai bine limba română”
Román Tanár este soluția propusă de Zsolt la o problemă mai veche: cunoașterea deficitară a limbii române în zonele locuite în preponderență de etnici maghiari. Statisticile arată că limba română este materia la care pică cel mai mulți elevi la bacalaureat. Asta pentru că în comunitățile compacte maghiare oamenii vorbesc între ei în limba maternă.
„Șansa pentru a învăța limba română este școala, dar acolo, în clasa întâi copii nu învață frazele elementare ca să comunice, ci învață după aceleași manuale ca și vorbitorii nativi, ale căror prime cuvinte rostite în viață sunt în limba română. Cât de bine se învață româna depinde mult de pasiunea profesorilor, și nu de felul în care e gândit sistemul de educație. Noi venim în ajutorul acelor tineri, încercând să facem mai distractivă învățarea limbii române, concentrându-ne pe expresii și fraze de bază”
Româna, la nivel conversațional în doar 6 luni
Datorită tehnologiei care stă în spatele aplicației utilizatorul poate să exerseze limba română oriunde și oricând și o poate învăța de 4 ori mai rapid decât prin metodele convenționale. Programatorii Román Tanár spun că limba română se poate învăța, la nivel conversațional, în doar 4-6 luni.
Aplicația este concepută să adreseze particularităților limbii maghiare și celei române. Zsolt spune că ar mai fi unele încercări asemănătoare, dar sunt prea „automatizate” și nu sunt adaptate la context. Împreună cu partenerul său, Püsök Lóránd, au strâns o echipă de designeri și profesori de română.
Román Tanár vine cu un concept de învățare interactivă. Este disponibilă pe web (mobile și desktop), Android și iOS. Conține 5000 de fraze în limbile română și maghiară și aproape 100 de module pe patru niveluri de dificultate. Modulele înseamnă tematica discuției, de exemplu la școală, locul de muncă, probleme de sănătate, turism, etc.
Primul nivel de dificultate poate fi folosit de către copii din clasa întâi, ei văd niște imagini care sugerează acțiuni simple (vreau o pâine, îmi e sete, etc.) și cu o atingere pe ecran răspund corect.
„Totul e matematică”
În momentul de față se fac ultimele teste și retușuri la corpusul de termeni. Developerii promit că în cel mult o lună va putea fi lansată.
În ceea ce privește banii europeni câștigați prin Startup Urban, Zsolt a decis să cheltuie o mare parte din ei pe ceea ce se pricepe: marketing. În urma cursurilor din proiect recunoaște că nu a învățat prea multe lucruri noi, dar le-a recapitulat și structurat pe cele deja știute.
„Totul e matematică. Dacă reușim să punem pe piață un produs de calitate, după calculele noastre va merita investiția. Cel mai important este că, având o viață aglomerată, existând cadrul cursului am alocat timp pentru a lucra la planul de afacere, iar asta a meritat în totalitate”
Spune că atunci când începi o afacere cel mai important este să faci acele lucruri la care ești bun și să angajezi pe cineva să se ocupe de acte. Înainte de toate, însă, este important să faci niște calcule, să vezi dacă ideea merită pusă în practică. Asta se rezolvă cu un mic studiu de piață, un rapid „research” pe net, și te vei lămuri dacă lumea chiar are nevoie de ceea ce propui tu.
„Am lucrat mult la site-uri, dar nu la aplicații de telefon. Pentru mine e o provocare să învăț tehnologii noi, lucruri noi. E interesant să faci așa ceva. Am gândit Román Tanár astfel încât framework-ul să poată fi folosit și pentru alte . Totul a fost conceput pentru a permite adaptarea și pentru alte cursuri.”
Planul său este ca, dacă totul merge bine, să dezvolte aplicația și în alte limbi, spre exemplu Română-Italiană, Română-Spaniolă, Maghiară Germană, Maghiară-Italiană etc.
„Dincolo de învățarea limbilor străine m-aș bucura să ne putem dezvolta. Mă interesează foarte mult partea de aplicații pe segmentul educațional, care să îi ajute pe elevi la școală. Învățarea poate fi distractivă și cred că putem contribui la asta. Startup-ul acesta este gândit pentru a avea o fundație pe care să construim ideile viitoare”
Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa
Comentarii recente