Finanțare de 1.500.000 euro pentru IMM-uri competitive din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest
Ultimele zile ale verii vin cu vești bune de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
Una dintre acestea este că Agenția a dobândit recent calitatea de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 www.nord-vest.ro, ceea ce înseamnă că evaluarea și monitorizarea este la noi ”acasă”, în regiune, și sperăm astfel că va fi mult mai rapidă.
Cealaltă veste bună este lansarea Ghidului solicitantului pentru apelul de proiecte ”131.B – Creșterea competitivității IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest”.
Acest apel – 131.B este foarte asemănător cu precedentul apel POR 2.2 în cadrul căruia Metodica a implementat proiectul”Extinderea capacității de producție a SC DELTAMED SRL”.
Detalii despre succesul acestui proiect găsiți pe blogul Metodica aici: (hyperlink: http://www.blog.metodica.ro/2018/11/27/finantare-de-1-000-000-de-euro-prototipul-unui-proiect-de-succes/)
Apelul 131.B este destinat pentru crearea și extinderea capacităților avansate de producție și/sau dezvoltarea serviciilor, în special în rândul acelor IMM-uri care au planuri de dezvoltare pe piețe externe. Focusul apelului este intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă, inclusiv prin investiții productive în active.
Câteva informații cheie despre Apelul 131.B:
- Valoarea finanțării nerambursabile: minim 200.000 Euro – maxim 1.500.000 mil. Euro
- Întreprinderile mijlocii din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și Satu Mare pot solicita maxim 60 % din valoarea investiției
- Întreprinderile mijlocii din județele Cluj și Bihor pot solicita maxim 50% din valoarea investiției
- Întreprinderile mici și microîntreprinderile din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și Satu Mare solicita maxim 70% din valoarea investiției
- Întreprinderile mici și microîntreprinderile din județele Cluj și Bihor pot solicita maxim 60% din valoarea investiției din valoarea investiții
- Pentru cheltuielile finanțabile prin ajutor de minimis cofinanțarea din partea solicitantului este 0%.
Cine poate solicita finanțarea?
- IMM-uri înregistrate în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest cu activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
- IMM-uri care au fost înființate mai târziu de 3 ianuarie 2022 și care au înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv în bilanțul 31.12.2022;
- IMM-uri cu un număr mediu de salariaţi de cel puțin 3 în anul anterior acordării finanțării și care înregistrează inclusiv la data acordării finanțării un număr mediu de salariați cel puțin egal cu cel înregistrat în anul anterior acordării finanțării
Ce se finanțează?
Puteți studia lista cu codurile CAEN finanțabile Listă domenii de activitate eligibile 131.B
Când se depun proiectele?
Între 18 septembrie 2023 și 18 martie 2024, însă evaluarea se realizează cu aplicarea pragului de excelență/de etapă.
Ce înseamnă aplicarea pragului de excelență/de etapă, elementul inedit al acestui apel?
Etapa 1 – Prag de excelență: 90 de puncte
Perioada de depunere: 18 Septembrie 2023-18 Octombrie 2023
Proiectele care ating pragul de excelență de 90 de puncte vor parcurge etapa de evaluare tehnico-financiară, urmând a fi propuse spre contractare în ordinea depunerii.
Etapa 2 – Prag de excelență: 80 de puncte
Perioada de depunere: 18 Octombrie 2023-18 Decembrie 2023
Proiectele care ating pragul de excelență de 80 de puncte, vor parcurge etapa de evaluare tehnico-financiară, urmând a fi propuse spre contractare în ordinea depunerii.
Etapa 3 – Prag de excelență: 70 de puncte
Perioada: 18 Decembrie 2023-18 Februarie 2024
Proiectele care informatic ating pragul de excelență de 70 de puncte, vor parcurge etapa de evaluare tehnico-financiară, urmând a fi propuse spre contractare în ordinea depunerii.
Concret, un proiect depus până în data de 18 octombrie 2023, evaluat cu 90 puncte, poate semna contractul de finanțare, chiar dacă încă se pot depune proiecte iar evaluarea acestora nu s-a finalizat.
Cât de tare ne grăbim cu depunerea proiectelor?
Este posibil ca evaluarea proiectelor să fie suspendată?
Da, pentru proiectele care conform alocării automate a punctajului/autoevaluării punctajului din sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+ ating pragul de excelență, evaluarea se va realiza în ordinea depunerii acestora, și va fi suspendată în momentul în care valoarea nerambursabilă solicitată prin cererile de finanțare care ating pragurile de excelență, conform mecanismului de evaluare prezentat anterior, atinge pragul de 170% din alocarea financiară a apelului de proiecte.
Atingerea pragului de suspendare a evaluării se va comunica în termen de 1 zi lucrătoare prin publicarea unui anunț pe website-ul programului.
Primul venit-primul servit?
Da, apelul are acest element de ”Primul venit-primul servit”, întrucît departajarea proiectelor cu același punctaj se va face ținând cont de ordinea depunerii proiectelor.
Vă putem oferi informații suplimentare pentru obținerea acestei finanțări, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim.
Scrie-ne pe adresa office@metodica.ro sau completează formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.
Comentarii recente