Inovare pentru IMM-uri: Horizon 2020 – Linia de finanțare H2020 – SMEinst – 2016-2017
Programul Horizon 2020 – Linia de finanțare H2020 – SMEinst – 2016-2017 Inovare pentru IMM-uri – Schema deschisă domeniului Inovării Disruptive, finanțată direct de la Comisia Europeană prin pilonul Leadership Industrial.
Termenul de Inovare Disruptivă (Disruptive Innovation) este definit ca o inovare care creează o noua piața sau le reconfigurează pe cele existente.
Nu toate inovațiile sunt considerate disruptive, chiar dacă sunt revoluționare.
De exemplu, primele automobile de la sfârșitul secolului al 19-lea nu au fost o inovație perturbatoare (disruptivă), deoarece automobilele timpurii au fost obiecte de lux scumpe care nu au putut perturba piața pentru vehicule trase de cai. Piața pentru transport, în esență, a rămas intactă până la debutul unui produs cu un preț mai mic – Ford Model T în 1908.
Automobilul produs în masă a fost o inovație Disruptive, deoarece a schimbat piața de transport, în timp ce primii treizeci de ani de automobile nu a făcut-o. In prezent, inovarea disruptivă schimbă sistemul pornind de la alte principii, ceea ce permite obținerea unor performanțe net superioare. Ca o consecință, inovarea disruptivă este factorul care determină dispariția de pe piața muncii a vechilor tehnologii (fotografia pe film vs. fotografia digitală; comerț cu amănuntul clasic vs. comerț cu amănuntul on-line).
Revenind la apelul de proiecte menționat mai sus, Instrumentul pentru IMM-uri este format din 3 Faze, inclusiv un serviciu de coaching și mentorat pentru beneficiari.
Participanții pot aplica la faza 1 sau direct la faza 2.
Care sunt pașii?
FAZA 1
În această etapa se va realiza un studiu de fezabilitate care sa verifice și sa certifice noutatea și inovarea conceptului (procese, design, servicii sau aplicații în piața). Se pot realiza analize de risc, studii de piață, acțiuni ce privesc proprietatea intelectuală, management.
Pornind de la conceptul de bază, se va propune un plan inițial de afaceri care va sta la baza Planului de Afaceri detaliat din Faza 2, care trebuie sa fie mult mai elaborat.
- Cererea de finanțare este relativ simplă (în jur de 15 pagini)
- Durata maxima de implementare: 6 luni
- Valoare maxima finanțabila: 50.000 euro (care trebuie să reprezinte 70% din costul total al proiectului de 71.249 euro)
- Termenele de depunere propuse conform calendarului ”Open Disruptive Innovation Scheme” pentru Faza 1 în anul 2017 sunt:
15 Februarie, 3 Mai, 6 Septembrie, 8 Noiembrie
La termenul noiembrie 2016, firma S.C. BIT TECHNOLOGIES RO SRL – D din Râmnicu-Vâlcea a intrat pe lista Beneficiarilor pentru Faza 1 cu inițiativa ”Innovative and Affordable Pick and Place Robots with 10µm high mechanical accuracy and Advanced Computer Vision Algorithms for automatic electronics assembly manufacturing”
FAZA 2
Solicitanții care se considera pregătiți, pot solicita direct intervenție în FAZA 2. În aceasta etapa se caută proiecte inovative, mature, care demonstrează potențial crescut de competitivitate. Activitățile se vor concentra pe inovare, testare, prototipuri, pilotare, scalare, design, replicare in piața, transferabilitate, maturitate.
IMPORTANT!
În FAZA 2, proiectele trebuie sa atingă TECHNOLOGY READINESS LEVEL 6 (vezi graficul de mai jos). TRL Level 6 înseamnă ca Prototipul este testat într-un mediu relevant.
https://en.wikipedia.org/wiki/Technology_readiness_level#/media/File:NASA_TRL_Meter.jpg
În aceasta faza se va elabora Planul de Afaceri. Se vor aduce explicații clare cu privire la felul in care rezultatele vor putea fi comercializate si se va previziona impactul asupra companiei.
- Cererea de finanțare mai complexă (în jur de 70 pagini)
- Durata maxima de implementare: 12-24 de luni
- Valoarea maxima finanțabila: 0.5 – 2 milioane euro. (70% din costul total al proiectului)
- Termenele de depunere propuse conform calendarului ”Open Disruptive Innovation Scheme” pentru Faza 2 în anul 2017 sunt:
18 Ianuarie, 6 Aprilie, 1 Iunie, 18 Octombrie
FAZA 3
Scopul Fazei 3 este de a creste impactul economic generat în Faza 1 si Faza 2. Faza 3 nu este subsecventă Fazei 1 și Fazei 2.
În aceasta etapa se acorda suport pentru
- acces la piețe
- acces la finanțare
Adițional, se creează oportunități pentru parteneriate, networking si training, coaching și mentorat prin Enterprise Europe Network. http://www.enterpriseeurope.fi
Pe parcursul celor 3 Faze, complementar suportului oferit prin coaching, se va oferi acces la rețeaua de inovare existenta la nivel European.
De exemplu se poate oferi:
– sprijin pentru identificarea potențialului de creștere
– dezvoltarea unui plan de creștere si maximizarea lui prin internaționalizare
– întărirea abilitaților de leadership si management
– dezvoltarea capacității interne de coaching
Alte precizări:
– pentru perioada 2016 – 2017 vor beneficia de finanțare 100% proiectele care propun activități de cercetare în domeniul medical și de validare clinica. În acest caz nu se va aplica Technology Readiness Level.
– 2016 – 2017, în FAZA 2 se pot propune proiecte cu valori cuprinse intre 1 și 5 milioane de euro și cu o durata maxima de implementare de 36 de luni.
– pentru perioada 2016-2017 se caută dezvoltarea de soluții care sa conducă la crearea de valoare adăugată prin utilizarea sporita de procese/produse/biomarkeri și/sau dispozitive medicale pentru diagnostic în setările industriale sau clinice.
Dacă ai nevoie de informații suplimentare pentru accesarea acestei oportunități de finanțare, completează formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.
Articol realizat de Andrei POP, Manager Metodica