STARTUP URBAN | Sprencz Presso: Cafea cu aromă de… istorie
Sprencz Tamas a deschis la Miercurea Ciuc, prin proiectul Start-up Urban, o cafenea cu ambianță unică. Designul interior are ca temă principală istoria familiei Sprencz, o familie veche cu rădăcini săsești.
Tamas are 39 de ani, s-a născut și locuiește în Miercurea-Ciuc. A studiat turismul și finanțele la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar marea lui pasiune este hochei-ul: a făcut parte din lotul național. A simțit dintotdeauna nevoia să aibă propria afacere, să poată să își pună în practică ideile. Pentru că a călătorit mult în străinătate cu echipa de hochei și pentru că îi plăcea să se vadă cu prietenii la cafea, curios cum se vede totul „din partea cealaltă a barului”, la 27 de ani a deschis primul său business (Cuba Cafe-Bar), pe care însă a decis să îl vândă după nașterea primul său copil.
Mai toate discotecile se închiseseră, la un moment dat eram singurii din Miercurea Ciuc. Devenise tot mai puternică partea de petreceri și și-a pierdut latura de cafenea, iar eu am decis să o vând pentru că viața de noapte nu s-a potrivit cu viața de proaspăt tătic
Când a venit cu ideea de a deschide o cafenea-lounge, în schițarea conceptului l-a motivat gândul că va face cunoscută povestea familiei sale. În interior, pe pereții localului a expus peste 100 de tablouri cu poze vechi și documente aparținând familiei Sprencz dar și altor familii de sași din zona Brașovului. Mai mult, logo-ul cafenelei este inspirat din semnătura-autograf a bunicii lui Tamas.
Mulți dintre cei care i-au trecut pragul au fost curioși să afle mai multe despre imaginile și documentele expuse. Mai mult, străbunicul său ar fi deschis în oraș primul restaurant, în anii 30. Acum a venit rândul strănepotului să ofere locuitorilor un loc în care să se delecteze și să se bucure de arome deosebite într-o atmosferă specială.
Familia noastră a venit din Germania în anii 1700 pentru a lucra la refacerea cetății de aici, după ce aceasta a fost incendiată de turci. Suntem singura familie din România cu acest nume. Străbunicul meu a fost proprietarul primului restaurant din Miercurea Ciuc, dețin documentele originale ale localului respectiv și câteva fotografii de atunci.
Pentru că amplasarea contează foarte mult în acest domeniu, primul pas pentru Tamas a fost să găsească un spațiu potrivit. Acesta s-a dovedit a fi un fost birou de avocați, aproape de Școala de Arte din oraș, la parterul unui bloc de 10 etaje. A refăcut totul de la zero: amenajarea sălii, toaletele, depozitele, barul. Nu a făcut rabat de la calitate și a ales să investească pentru a crea o ambianță elegantă, plăcută. Localul se distinge prin ornamentele și mobilierul din lemn sau fier forjat, iar punctul forte este expoziția permanentă cu peste 100 tablouri și fotografii vechi de peste 150 ani.
Banii din proiect, investiți în amenajarea localului
A aflat de Start-up Urban de la un prieten și a luat legătura cu cei de la Metodica. S-a înscris la cursuri, apoi a participat la concurs cu ideea sa și a câștigat finanțarea. Deși a contribuit cu mulți bani pentru a-și pune în practică ideea, finanțarea a fost un ajutor considerabil.
E greu să începi o afacere fără un capital cu care să pornești totul. Eu deși aveam ideea, nu am avut banii necesari. Când am văzut ocazia asta și am aflat că sunt eligibil, am zis să profit de ea.
Neavând experiența gestionării unui proiect pe fonduri europene i-a fost dificil la început să facă față birocrației. A trebuit să scrie rapoarte lunar, să păstreze mai mult legătura cu contabila. Întreaga sumă, de aproximativ 170.000 lei, a folosit-o pentru amenajarea spațiului și achiziția de aparate pentru bar.
Cursurile au fost foarte utile. Am învățat să scriu un plan de business, un proiect de afacere. Au fost speakeri foarte experimentați cu care am interacționat și de la care am reușit să înțeleg lucruri pe care le știam doar după ureche, din practică
O provocare grea și neprevăzută: pandemia
Deși Tamas a fost inspirat, și a deschis din timp terasa pentru ca localul să poată funcționa în contextul actual, Sprencz Presso se confruntă cu provocările apărute în ultimele luni în întreg sectorul HORECA. Visul lui Tamas este ca Sprencz Presso să își câștige un renume în zonă, chiar dacă a fost inaugurată sub zodia incertitudinii. Deocamdată, deși punctul forte al conceptului a fost amenajarea interioară, localul a funcționat doar 12 zile în interior, până la decretarea stării de urgență. În luna iunie s-a deschis terasa, care a mers chiar bine și au apărut mai mulți clienți fideli.
Zona noastră este una cu temperaturi scăzute. Cât timp a funcționat terasa, începând din iunie și până acum, a mers chiar bine, nu am fost pe pierdere. Dar la finalul lui august va trebui să închidem, din cauză că în septembrie scad temperaturile. Nu e ce ne-am propus când am început, însă realitatea e sumbră.
Dat fiind impactul negativ puternic avut de pandemie asupra sectorului Horeca, Tamas recunoaște că, deși speră să salveze afacerea, ia în calcul și scenariul în care va trebui să se reorienteze spre altceva.
Din fericire am și alte posibilități, nu doar veniturile din cafenea, dar am investit mult în asta. Sper că vom putea salva afacerea, dar în următorul an și jumătate nu va fi OK. Eu voi intra pe pierdere începând cu septembrie.
Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa
Comentarii recente