România START UP NATION – Update

Aproape în fiecare săptămână mai aflăm o informație nouă referitor la programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii numit generic ”Start-up Nation Romania”, nimic surprinzător nici de această dată, mai mult programul nu are condiții finale de participare, ele fiind încă în dezbatere publică.

Conform ultimelor informații publicate azi, 05.05.2017 pe pagina Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: http://www.aippimm.ro/articol/programe/start-up-nation-2017/start-up-nation-2017/ aplicația on-line pentru înscrierea planurilor de afaceri și a documentelor adiacente va fi disponibilă la sfârșitul lunii Mai urmând să fie deschisă 15 zile lucrătoare.

Referitor la grila de punctaj aceasta a rămas neschimbată Producția și Programare IT (cod CAEN 6201)  – 40 puncte; Industrii Creative fără codul CAEN 6201 – 35 puncte; Servicii – 30 de puncte; Comerțul și alte activități – 25 puncte,  acestea se pot consulta pe website-ul: http://www.metodica.ro/ unde există calculatorul de  punctaj automat.

În cazul punctajelor egale pentru solicitanți, se va lua în calcul:

 • numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;
 • numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate*/șomeri/absolventi după anul 2012;
 • achiziția de echipamente tehnologice;
 • activitatea pe care accesează programul;
 • data și ora înscrierii în program.

Pentru punctajul acordat care conduce la crearea de noi locuri de muncă din categoria persoanelor defavorizate*/absolvenți / somer după anul 2012, se punctează și persoanele din categoriile defavorizate definite conform Hotărârii de Guvern nr. 799/2014.

Lista cu codurile CAEN propuse inițial nu s-a modificat din punct de vedere al eligibilității acestora, în schimb s-a modificat din punct de vedere al structurii, pe categorii de activității, fiind mult mai ușor de urmărit, această listă o puteți identifica și urmării pe site-ul nostru: http://www.metodica.ro/.

Planul de afaceri propus este complex și are o structură elaborată, principalele capitole fiind următoarele:

 1. DATE GENERALE / CERERE DE FINANTARE
 2. VIZIUNE, STRATEGIE
 3. MANAGEMENT, RESURSE UMANE;
 4. PREZENTAREA PROIECTULUI;
 5. ANALIZA PIETEI
 6. PROIECŢII FINANCIARE
 7. JUSTIFICAREA NECESITATII FINANTARII POIECTULUI

Considerăm esențial ca solicitantul să dispună de resurse financiare proprii pe care va trebui să le folosească la un moment dat, chiar dacă conform normelor programului, întreprinzătorul trebuie să vină cu o contribuție proprie de 0% în ceea ce privește cheltuielile eligibile. Este posibil să existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevăzute, diferențe de cheltuieli la decontare și chiar întârzieri pentru decont, care dacă nu pot fi acoperite de întreprinzător din alte surse pot duce la blocarea întregului proiect, va conduce la ample blocaje financiare atât la nivelul beneficiarilor programului, cât și la nivelul partenerilor acestora de afaceri.

Noi suntem optimiști că programul România Start-UP Nation se va lansa cât mai repede, astfel încât antreprenori care sunt pregătiți, care și-au propus și doresc să demareze o afacere, să poată beneficia cât mai repede de sprijinul financiar acordat în cadrul acestui program și să reușească încărcarea planul de afaceri propus, în sistemul online, la sfârșitul lunii Mai.

Pentru completarea bugetului, a previziunilor financiare, întocmirea planului de afaceri vă putem oferi informați suplimentare și consultanță specializată pentru depunerea proiectului.

 Scrie-ne pe adresa office@metodica.ro  sau completează formularul de contact aici, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *