Estimari Start-up Nation 2018 – vezi ce șanse ai

Ne aflăm aproape de lansarea sezonului 2 din serialul Start Up Nation. Analizând ciferele de anul trecut, încercam să tragem o serie de concluzii care să ne ajute să luam cele mai bune decizii în ceea ce privește alegerea indicatorilor pentru acest an.

Hai să vedem de la ce date pornim:

19.296 de firme au depus proiecte la nivel național din care 8653 s-au încadrat în bugetul alocat pentru anul 2017 și au fost invitate să semneze contracte de finanțare. Din totalul de firme 3983 au obținut 100 de puncte, 4566 au obținut 95 de puncte iar 104 au obținut 90 de puncte. În afara listei au ramas 4580 de proiecte cu 90 de puncte care nu au mai intrat în bugetul alocat. Mai sunt 6077 de proiecte care au obținut sub 90 de puncte, fie din cauza codului CAEN ales, fie pentru că nu au avut minim 2 locuri de munca create sau persoanele propuse pentru angajare nu intrau în categoria persoane defavorizate, someri sau absolventi dupa anul 2012. 

Un alt element care trebuie luat în considerare în analiza noastra este numărul de proiecte depuse din județul Cluj și București – Ilfov. Aceste zone vor porni anul acesta cu un dezavantaj insurmontabil din cauza indicatorului numar de IMM-uri / 100 de locuitori, în cazul de față acesta fiind peste 4 la aceste zone.

Structura proiectelor depuse anul trecut în aceste zone arată astfel:

București – 2.926 (din care 1.399 finanțabili în limita bugetului)

Cluj – 2.289 (1.250)

Ilfov – 781 (351)

Astfel, dacă excludem cele 5996 de proiecte din Cluj și Bucuresti – Ilfov rămânem cu 13.300 de proiecte. 

Dacă încercăm să pastram oarecum proporțiile și privim cu atenție noua grilă de evaluare în care toate codurile CAEN, exceptând comerțul ar putea obține, teoretic, 100 de puncte înseamna că anul acesta, minim 13.233 de proiecte ar putea obține punctajul maxim cu 2 angajați. Totusi, 31% din numărul total de proiecte au fost din Cluj, Bucuresti și Ilfov. 

Mergând mai departe, rămânem cu un număr de 9.130 de proiecte care obțin 100 de puncte cu 2 angajați, ambii din categorii defavorizate, șomeri sau absolvenți după 2012. 

O certitudine este că anul acesta bugetul a fost suplimentat și pot obține finanțare 10.000 de proiecte

În concluzie, teoretic, vor fi suficiente previzionarea a 2 locuri de muncă pentru a putea obține locul pe lista câștigătorilor. Totuși, trebuie să luăm în calcul și alte aspecte care nu pot fi la fel de ușor previzionate, cum ar fi maturitatea programului, promovarea, etc. 

Dacă ești pregătit să îți începi experiența antreprenorială în 2019 și afacerea ta poate susține 2 locuri de muncă sau mai mult, acum e un moment foarte prielnic să încerci să obții finanțare de care ai nevoie.

 

Succes!

 

Andrei POP

Andrei Pop - fondator și manager al Metodica-Designed for Education. Pasionat de proiecte și idei inovatoare, Andrei va împărtăși din experiența sa de peste 10 ani în domeniul finanțărilor nerambursabile. El a activat în management de proiect, în diferite roluri și funcții. Experiența sa se materializează în investiții de peste 5 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte coordonate și evaluate de-a lungul timpului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *