Despre programul POCA – Îmbunătățirea accesului la justiție
POCA reprezintă Programul Operațional Capacitate Administrativă finanțat din Fondul Social European (FSE). Vorbim așadar despre o finanțare europeană.
Scopul acestei finanțări este de a consolida capacitătea autorităților si instituțiilor publice prin eliminarea principalelor puncte slabe din administrația publică și sistemul judiciar și crearea premiselor pentru implementarea reformelor.
Cu alte cuvinte, logica acestei finanțări stă în principalul obiectiv vizat de finanțator de a crește etica, transparența și integritatea în administrație si sistemul judiciar.
Fiecare proiect poate primi un buget între 3.500.000 euro și 7.000.000 euro. Valoarea contribuției solicitantului și a partenerului, acolo unde este cazul, se stabilește în funcție de tipul organizației.
30.03.2017 este termenul limită pentru depunerea proiectelor iar durata maximă de implementare este de 16 luni cu posibilitatea de prelungire cu încă 6 luni.
Posibile activități care se pot dezvolta în cadrul acestor proiecte:
- Metodologii de îmbunătățire a asistenței juridice si de evaluare a calității
- Campanii de informare, educație juridică și conștientizare
- Ghiduri/materiale informative cu privire la prevederile noilor coduri, drepturile cetățenilor, etc
- Îmbunătățirea si diversificarea serviciilor de asistenta juridica, a serviciilor de consiliere prin cooperarea dintre administrația publica si societatea civila.
- Promovarea metodelor alternative de soluționare a litigiilor
- Dezvoltarea de aplicații IT care să ofere informații despre stadiul executării unei hotărâri judecătorești, tabloul executorilor judecătorești la nivel național, activitatea acestora etc.
Pot solicita finanțare următoarele instituții:
- Ministerul Justiției
- Consiliul Superior al Magistraturii
- Institutul Național al Magistraturii
- Școala Națională de Grefieri
- Uniunea Națională a Barourilor din România
- Uniunea Națională a Notarilor Publici din România
- Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești
- Consiliul de Mediere
- Curtea de Arbitraj
- Asociații profesionale cu activitate în domeniul justiției
Pot fi parteneri următoarele instituții:
- Instituții din sistemul judiciar
- Autorități ale administrației publice centrale
- ONG-uri
- Instituții de învățământ superior acreditate
- Academia Română
Proiectul se adresează următoarelor categorii de persoane:
- cele care desfășoară o activitate juridică și specialiști în domeniul dreptului
- celor din cadrul instituțiilor din sistemul judiciar
- celor din instituții din cadrul administrației publice, cu precădere personalul cu atribuții în legătură cu activitatea sistemului judiciar
În concluzie, daca aveți in vedere implementarea unui proiect care va duce la îmbunătățirea managementului la nivelul instituțiilor publice locale, creșterea transparenței, eticii și integrității a instituțiilor publice sau îmbunătățirea serviciilor furnizate de sistemul judiciar, exista acum oportunitatea de va pune ideile bune in aplicare.
Pentru informații suplimentare care să vă ajute în elaborarea și depunerea unei cereri de finanțare în cadrul programului POCA, vă invităm să ne contactați pe adresa office@metodica.ro sau să completați formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dumneavoastră în cel mai scurt timp.
1 răspuns
[…] continuarea articolului destinat programulului POCA – Îmbunătățirea accesului la justiție (http://www.blog.metodica.ro/2017/02/23/despre-programul-poca-imbunatatirea-accesului-la-justitie/), vă prezentăm detalierea celor 3 apeluri deschise până la sfârșitul lunii martie […]