Ți-ai propus să devii evaluator de proiecte în 2017? Un articol despre ce înseamnă munca de evaluator proiecte.

Veți citi în cele ce urmează despre ce înseamnă pentru mine munca de evaluator proiecte, de ce îmi place să fiu evaluator și despre metoda noastră de a transmite ”secretele” meseriei mai departe participanților la cursul nostru de Evaluator Proiecte.

Sunt evaluator de proiecte. Nu doar scriu și implementez proiecte, ci și evaluez proiectele scrise de alții.

Îmi amintesc cu mare bucurie primăvara anului 2011 când am fost acceptată pentru prima dată ca membru într-o comisie de evaluare proiecte. M-am simțit norocoasă și motivată.

De atunci am evaluat peste 300 de proiecte finanțate din fonduri publice prin Administrația Fondului Cultural Național, Spațiului Economic European (SEE), Mecanismul Financiar Norvegian precum și fonduri structurale.

Un articol despre ce înseamnă munca de evaluator proiecte

Ce înseamnă pentru mine munca de evaluator proiecte?

În primul rând este o mare provocare profesională, sunt absolut convinsă că unele proiecte aduc schimbări reale în comunitățile unde sunt implementate și sunt recunoscătoare pentru faptul că pot să fiu parte din procesul de selecție. Totodată, simt o mare responsabilitate atunci când evaluez proiectele, când acord punctajele și formulez comentariile. Munca de evaluator proiecte implică integritate, obiectivitate, imparțialitate, completitudine și corectitudine.

Cum se simte un evaluator independent atunci când știe că decide ”soarta” unor proiecte?

Munca de evaluator proiecte necesită experiență profesională, acuratețe, folosirea corectă a instrumentelor de evaluare și uneori încredere în judecata proprie. Atunci când punctezi un proiect care asigură accesul unor Solicitanți la finanțare, nu este vorba doar despre o muncă mecanică, ci despre posibile schimbări pe care proiectul le poate aduce în viața comunităților, în viața beneficiarilor iar acest lucru trebuie tratat cu etică profesională și cu maximă seriozitate. E un sentiment unic.

De ce sa devii evaluator de proiecte?

În timpul procesului de evaluare eu folosesc în totalitate competențele profesionale. Procesul de evaluare este o provocare, o oportunitate pentru dezvoltare cu recompense intelectuale. Un alt beneficiu este networking-ul, întrucât la ședințele de mediere întâlnesc oameni profesioniști din aceleași domenii de interes cu mine.

Curs Evaluator Proiecte Metodica

Din anul 2015 am început să organizăm cursuri de Evaluator Proiecte. Ca în orice alt domeniu, evaluarea de proiecte este un proces care se poate învăța, iar scopul cursului de evaluator proiecte este să  învățăm împreună.

Cui se adresează cursul nostru?

Cursul se adresează consultanților în management de proiect, experților din domeniul accesării fondurilor nerambursabile, specialiștilor în elaborarea și scrierea de proiecte, funcționarilor publici din administrația publică centrală și locală, specialiștilor din sectorul privat încadrați în compartimente cu atribuții aferente procesului de evaluare a proiectelor, precum și altor persoane interesate de evaluarea proiectelor și de îmbunătățirea tehnicilor de scriere de proiecte.

Cum este structurat cursul?

Cursul se bazează pe aplicații practice 100%. Împreună evaluăm proiecte pregătite pentru fonduri naționale (în special cele gestionate de Administrația Fondului Cultural Național), fonduri structurale (proiecte PNDR, POCU și POR) și nu în ultimul rând proiecte propuse pentru fondurile SEE.

Ce asigură cursul?

Cursul este acreditat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, iar odată cu absolvirea examenului cursanții primesc certificare acreditată , iar pe termen lung participanții cursului devin membrii în rețeaua i Evaluate by Metodica unde permanent sunt informați despre oportunitățile existente pentru evaluări de proiecte, modalități de participare și sfaturi pentru pregătirea profilului de candidatură.

Ești interesat de cursul nostru de evaluator proiecte? Vrei să te înscrii?

În viitorul apropiat organizăm două sesiuni de formare pentru viitorii evaluatori de proiecte. În perioada 6 – 29 Aprilie 2017 vom avea curs la Cluj – Napoca iar în perioada 4 -27 Mai 2017 vom avea o sesiune la Oradea. Detaliile legate de cele două sesiuni de formare și certificare găsiți pe pagina noastră accesând linkul

Oportunitățile existente pentru evaluatori de proiecte?

Sunt nenumărate oportunități pentru cei care vor să devină evaluatori independenți. În perioada asta Administraţia Fondului Cultural Naţional invită experți evaluatori independenți să-și depună candidatura pentru formarea comisiilor de evaluare a proiectelor / programelor culturale care vor fi depuse spre finanțare în sesiunea II/ 2017. Candidatura se va depune individual, în perioada  01 – 30 martie 2017, prin completarea unui profil personal în aplicația online accesibilă la http://www.apps.afcn.ro 

Cum a fost la sesiunile trecute ale cursului evaluator proiecte?

Te așteptăm în sala de curs și în comunitatea evaluatorilor de proiecte.

Dacă dorești să participi la cursul de Evaluator Proiecte sau la alte cursuri organizate de Metodica scrie-ne pe adresa office@metodica.ro sau completează formularul de înscriere, iar unul dintre colegii Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.

Dacă îți place articolul te rog să dați un like sau un share să ajungă și la alte persoane care au nevoie de acest lucru.

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *