Programul de Granturi „Electrica pune România într-o altă lumină”, ediția 2017
Continuăm prin susținerea colegei noastre Ramona Apetroaiei seria articolelor dedicate responsabilității sociale din partea mediului corporate. După ce am analizat finanţările promovate de Fundaţia MOL România, iată un nou actor relevant care este implicat în sprijinirea comunităţii.
Compania Electrica SA, care îşi propune promovarea şi susţinerea responsabilităţii sociale la noi în ţară, se implică şi anul acesta în sprijinirea dezvoltării comunităţilor. Astfel, compania a lansat recent cel de-al doilea apel de proiecte în cadrul programului de granturi „Electrica pune România într-o altă lumină” prin care compania încurajează dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale și încurajarea românilor care vor să susțină comunitățile din România să producă schimbări în bine, din interior.
Ce domenii se finanţează:
- educație (pentru copii și tineri, prin programe educaţionale)
- servicii sociale și de sănătate (pentru îmbunătățirea nivelului de trai, a stării de sănătate și de a ajuta persoanele cu diverse deficiențe)
- mediu (activităţi/proiecte care au ca scop protecţia şi responsabilitatea faţă de mediul înconjurător)
- cultura (desfăşoară activităţi, dezvoltă proiecte şi evenimente împreună cu organizaţii de renume şi ONG-uri în domeniul cultural)
- sport (proiecte care încurajează mișcarea şi diminuarea sedentarismului, performanţa sportivă).
Un ONG din judeţul Cluj a obţinut finanţare în cadrul acestui program cu ocazia primului apel lansat în anul 2016. Este vorba despre Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – ASDR Dezmir care, încă din anul 2005, sprijină dezvoltarea rurală prin proiecte menite să reînvie şi să aducă în actualitate tradiţiile, obiceiurile şi îndeletnicirile vechi ale satului. Proiectul câştigător, Modernizăm trecutul!, se implementează în perioada ianuarie-noiembrie 2017 şi se adresează persoanelor creative și talentate din mediul rural, oferindu-le un sistem integrat de instruire în domeniile: modele tradiționale, design vestimentar, cusătură manuală tradițională, instruire și consultanță antreprenorială. Prin acest demers se dorește aducerea în actualitate a modelelor tradiționale vechi și folosirea acestora în designul vestimentar modern.
Astfel, un grup de femei talentate din localitatea Dezmir, care au în comun pasiunea pentru frumos, au creat o colecție vestimentară în care noul și vechiul își dau mâna armonios. Rochiile, vestele sau fustele închipuite de acestea sunt moderne, dar folosesc motive tradiționale. Participantele au urmat împreună cursuri teoretice și practice pentru a putea realiza această colecție de haine. Puteţi urmări filmul de prezentare realizat de TVR Cluj aici.
*imagine cu o parte dintre creațiile realizate în cadrul proiectului ASDR
Urmărind parcursul acestui proiect de succes realizat şi implementat de oameni dedicaţi animării comunităţii din care provin, vă recomandăm călduros să vă înscrieţi cu ideea de proiect care se încadrează într-unul din cele 5 domenii de mai sus.
Cine poate depune proiect?
- persoanele fizice (indivizi)*
- organizațiile neguvernamentale
- instituțiile de învățământ (școală, grădiniță etc.)
- alte instituții publice locale (spital, primărie, consiliu local etc.)
*Pentru a fi eligibile, persoanele fizice trebuie să încheie un Acord cu o organizație neguvernamentală (asociație, fundație sau federație), o instituție publică locală (spital, primărie, consiliu local etc.) sau cu o instituție de învățământ (școală, grădiniță etc.), care va juca rol de organizație gazdă.
Miza finanţatorului este să sprijine proiecte care:
- răspund unor nevoi identificate la nivelul comunităţii;
- respectă categoria în care se încadrează proiectul;
- permit obţinerea unor rezultate clare, vizibile;
- au un impact pe termen lung.
Sunt încurajate proiectele inovatoare care:
- pot genera sau economisi resurse
- propun soluții pentru utilizarea eficientă a resurselor naturale/inovează pentru protecția mediului
- pregătesc beneficiarii pentru a ocupa un loc de muncă sau creează locuri de muncă
- creează mecanisme sustenabile care generează venituri pe care le reinvestesc în proporție de 100%
- au scop social care, în măsura în care dacă generează venituri, le reinvestesc integral în comunitate
- identifică şi mobilizează şi alte resurse din comunitate
- implică o mobilizare mai largă a comunității, dincolo de echipa de proiect direct implicată în realizarea activităților
Pentru cel de-al doilea apel de proiecte, Electrica alocă un buget total de 50.000 euro, din care finanţarea disponibilă /proiect este de maxim 10.000 euro.
Vă putem oferi informați suplimentare pentru accesarea acestei oportunități de finanțare, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim și depunerea proiectului.
Contactați-ne pe adresa office@metodica.ro sau completați formularul de contact aici iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.
Comentarii recente