START-UP URBAN | CamelCoding: Startup-ul care pune umărul la dezvoltarea sectorului IT din Miercurea Ciuc

CamelCoding este un start-up în domeniul IT care s-a născut în comunitatea primului co-working hub din Harghita, la inițiativa lui Levi (Szilágyi Levente). Tânărul senior developer a colaborat mai mulți ani cu o serie de importante companii de software din Cluj.

În 2015 a decis să se întoarcă în orașul natal, iar când a aflat de proiectul Start-up Urban al Metodica  a hotărât că e momentul să își pună în practică un vis mai vechi: înființarea propriei firme de programare, CamelCoding.

În ultimii ani a pus umărul la pregătirea tinerilor IT-ști și la dezvoltarea acestui sector în Miercurea Ciuc, organizând cursuri, ateliere pentru programatori, dar și evenimente de networking, conferințe sau hackatoane.

Levi are o experiență de 13 ani ca și programator și este absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Dintotdeauna a fost pasionat să se joace cu calculatoarele, atât de pasionat încât prin clasa a 6-a (probabil tot dintr-o joacă) i-a ieșit din degete primul său joc pe calculator.

Decizia de a pleca din Cluj și a se întoarce acasă nu a fost neapărat una greu de luat. A reușit să negocieze cu cei de la AROBS alocarea unui proiect care să îi permită munca „remote” (de acasă sau din altă parte) și a revenit la Miercurea Ciuc, oraș de care (recunoaște el) este îndrăgostit:

„Planul meu era să lucrez de acasă, aici la Miercurea Ciuc, pentru că iubesc orașul. Am găsit înțelegere la AROBS și ei au găsit un proiect care să îmi permită asta”

Doar că munca de acasă are un minus: nu pleci nicăieri la lucru. Levente povestește că „de la o vreme viața profesională și cea personală s-au amestecat”: „Vorbeam cu prietenii și ne-am dat seama că suntem mai mulți care trecem prin asta. Aveam nevoie de o schimbare de peisaj, un loc unde să mergem la lucru, să ne întâlnim cu lumea”.

Totul a început de la o comunitate de IT-ști

Asta s-a întâmplat în 2016 și, pentru că nici în oraș, nici în județ, la vremea respectivă nu exista vreun co-working hub, au zis să facă ei unul. Așa a apărut The House, primul cowork din Miercurea Ciuc, care a coagulat o comunitate dinamică de profesioniști din zona digitală.

Levente și-a dorit de ceva vreme să își înființeze o firmă proprie. A cochetat la un moment dat cu Startup Nation, încercând astfel să câștige o finanțare pentru The House, împreună cu prietenii săi, dar „nu a fost să fie”.

„Eram 10-15 persoane care foloseam cowork-ul și ne-am dat seama că e nevoie să creștem. Experiența start-up nation ne-a ajutat, chiar dacă nu am câștigat, pentru că ne-am clarificat ideile, am depus un proiectul, am parcurs pașii. Mulți dintre cei din The House au vrut să încerce atunci, să își deschidă un business al lor”.

Pregătirea tinerilor programatori, parte din misiune

S-a întâmplat să afle de Start-up Urban și a decis să participle pentru că au realizat că o echipă de 3 persoane ar fi prea mare pentru proiectele pe care le aveau la momentul respective și că ar fi nevoie de o sursă suplimentară de bani. Am câștigat proiectul, am înființat firma, iar cei 30.000 de euro câștigați ar fi însemnat fonduri pentru calculatoarele, aparatura și salariile câtorva juniori pentru lunile de care aceștia ar avea nevoie „ca să intre în pâine”.

„În Miercurea Ciuc sunt puțini programatori cu experiență, de aceea ne asumăm rolul de a pregăti și forma tineri. Este o parte esențială a misiunii noastre. Bineînțeles, la început ei nu pot fi productivi, pentru că nu au cum. Trebuie formați de noi pentru asta. De aceea am bugetat proiectul în așa fel încât să folosim banii la echipament, spațiu și ca să asigurăm un salariu fix pentru minim 3 sau 6 luni, cât le-ar lua juniorilor să intre în pâine”, explică Levi motivul pentru care a apelat la fonduri europene.

Organizează periodic cursuri pentru angajați sau pentru tineri interesați de programare dar fără niciun fel de experiență. De altfel, doi astfel de tineri care au participat la cursurile organizate de ei sunt programatori și lucrează la CamelCoding. Sunt deciși să continue să crească echipa, dar în același timp să păstreze „feeling prietenos”.

În octombrie 2019 au început un nou curs de formare pe Dot Net pentru 12 oameni, din care minim 3 vor fi angajați pe proiectele viitoare. Totodată, Levi explică faptul că business-ul este 100% integrat în „The House”, unde lucrează atât freelanceri cât și alte firme mici, care sunt complementare prin serviciile pe care le oferă.

The House, un cluster de business-uri din sectorul IT

„Ne-am înțeles cu alți colegi de aici, am făcut un parteneriat și suntem acum o echipă de 6 persoane, chiar dacă din firme diferite.  Avem aici un traducător, copywriter, trei designeri, doi specialiști pe marketing digital și social media. Colaborăm între noi în funcție de proiectele care apar”, spune Levi.

Cunoștea acest model de colaborare, în hub pentru că le-a întâlnit în Cluj și Oradea și, chiar dacă și-a dat seama că e nevoie de așa ceva și la Miercurea Ciuc, recunoaște că nu a visat „că va ajunge ceea ce este azi, un loc atât de plăcut care nu numai că oferă spații de lucru celor care au nevoie, dar generează colaborări, proiecte noi”.

O colaborare nouă care a apărut în urma proiectului Metodica a fost și cea dintre CamelCoding și Tiny Gettaway, cărora echipa lui Levi le-a construit site-ul de prezentare.

Totul e mai ușor într-o echipă de prieteni

În ceea ce privește experiența de antreprenor, Levi consideră că cel mai important lucru este să pornești la drum cu o echipă în care ai încredere, iar proiecțiile din planul de afacere să fie conectate la realitate: „Știu că sunt multe visuri și idei, dar aproape la fel de multe sunt greu de pus în practică. Cifrele propuse sunt deseori greu de atins dacă nu stăpânești domeniul și nu cunoști detaliile. Pentru asta trebuie să ai experiență în domeniu. E norocul meu că am experiență și sunt bun în ceea ce îmi place să fac”.

Principalul lucru care s-a schimbat de când a devenit proprietarul propriului business este senzația că este responsabil nu doar de veniturile sale, ci și de ale celorlalți colaboratori sau angajați. „Îmi place mult responsabilitatea de a da salarii, mă motivează să fiu mai organizat. Știu că am de plătit salariul în fiecare zi de 10 a lunii, dar dincolo de asta trebuie să îi păstrez motivați și în același timp să extind echipa și să stabilesc noi colaborări și clienți”.

Zilele lui Levi par să aibă prea puține ore. E programator 8 ore pe zi, la care se adaugă munca la firmă, munca la co-workingul The House (unde recent au angajat pe cineva să se ocupe de spațiu). Totodată, este membru fondator al Rottary Miercurea Ciuc, unde se implică în tot felul de proiecte pentru comunitate. Este pasionat de numismatică și deține o colecție de monede și bancnote vechi. Face voluntariat și pentru tabăra „Yuppi”, dedicată copiilor cu boli cronice, unde a fost mai mulți ani trainer, iar acum este coordonatorul adjunct al taberei. O dată pe an merge la în concediu la pescuit, timp de o săptămână, în Delta Dunării: „Atunci închid telefonul și mă decuplez de tot”.

Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *