START-UP URBAN | „Iberostar”, visul împlinit al unui copil pasionat de mașini

Budai Hunor-Attila și-a descoperit pasiunea pentru mecanică încă din grădiniță, când îi plăcea să își repare singur jucăriile. Douăzeci de ani mai târziu, prin fonduri europene, tânărul antreprenor și-a înființat propriul service auto în Sfântu Gheorghe (Covasna), dotat cu aparatură performantă: Iberostar Service.

Hunor împreună cu tatăl său la un salon auto în București (2018)

Timp de 15 ani, sursa de venit a familiei Budai a fost service-ul de tinichigerie și vopsitorie al tatălui lui Hunor. În 2018, aflând de Startup Urban, tânărul de 27 de ani a decis că e momentul să dezvolte afacerea familiei și să își deschidă propriul service.

Hunor a crescut în atelierul tatălui său, care de vreo 20 de ani lucrează în domeniu. Așa se face că, încă de pe la 7 ani, Hunor este pasionat de maşini. Primele pe care le-a reparat au fost jucăriile proprii, pentru care avea tot timpul uneltele perfect: șurubelnița și leucoplastul. Deja din adolescență își ajuta tatăl în service și a început să viseze la o afacere a sa. Este motivul pentru care a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Inginerie Mecanică din Brașov, specialitatea Autovehicule Rutiere.

„Am decis să încerc să-mi îndeplinesc visul și să înființez un service de mecanică lângă atelierul tatălui meu, să completez serviciile pe care le oferă el. Dotările de care am avut nevoie sunt foarte scumpe și nu le-aș fi putut cumpăra fără o astfel de finanțare. Am zis să încerc, iar cu planul de afacere pe care l-am scris am câștigat premiul de 36.000 de euro”

Așa a făcut Hunor a făcut primul pas în antreprenoriat. Spune că au contat mult și cursurile din Start-up Urban, dar cel mai mult a învățat de-a lungul anilor, din timpul petrecut cot la cot cu ai săi în atelier și în birou.

„N-am avut nicio firmă până acum, dar am lucrat lângă părinții mei. Făceam devize, comandam piese, am învățat cum funcționează o firmă. În timpul studenției, când eram pe acasă, mă uitam la tot ce face tata: cum vorbește cu clienții, cu angajații, cum își plănuiește lucrurile. Așa mi-am câștigat experiența”

Decizia de a deschide un service a pornit de la o nevoie. La fel ca în multe alte locuri din țară, majoritatea autoturismelor din zona Sfântu Gheorghe (Covasna) au peste 10 ani vechime, proporția situându-se undeva la 70% potrivit estimărilor lui Hunor. Afirmația sa este susținută și de cifrele oficiale, care indică 58.007 de mașini înmatriculate în Covasna în anul 2017, din care 42.434 cu vechime peste 12 ani.

În funcție de această statistică Hunor și-a ales categoria de clienți cărora i se adresează: persoane cu venituri medii, care cheltuie între 500 și cel mult 2000 de lei pe an pentru mentenanța mașinilor proprii.

„În ultimii zece ani a crescut continuu numărul de autoturisme înmatriculate în Covasna. Teoretic, pe fiecare service auto rămân 4.050 mașini pentru reparaţie”

Iberostar Service este situat aproape de centrului oraşului, fiind ușor accesibil șoferilor. Viziunea firmei este de a deveni una din cele mai apreciate pe piaţa locală de ateliere auto.

„Pentru mine contează să și calitatea muncii dar și impresia pe care o lasă service-ul. Trebuie să aibă un aspect plăcut şi curat, angajaţii să lucreze într-un mod cât mai organizat, precis şi punctual, să ştie să lucreze selectiv astfel încât clienţii noştrii să fie mulţumiţi de fiecare dată şi la orice problemă să apeleze tot la serviciile noastre”

Ce probleme se rezolvă la Iberostar Service

Aproape de toate, pornind de la revizii și ITP până la reparații și diagnoze mai complexe. Atuul service-ului lui Hunor este că oferă servicii integrate pe partea mecanică, electrică, direcție, și colaborează cu cel al tatălui său pe partea de vopsitorie și tinichigerie.

Service-ul se ocupă cu verificări ale motorului, trenului de rulare, sistemului de frânare, a instalaţiei electrice, dar și de reparaţii la motor înlocuirea distribuţiei, kit-ului de ambreiaj, reparaţii transmisii(arbore planetar), tren rulare, reparaţii la sistemul de aer condiţionat depanări ale sistemelor de injecţie şi înlocuirea sau repararea pieselor de caroserie.

Hunor a cumpărat prin proiect echipamente de ultimă generaţie țintind astfel și unele obiective pentru a reduce poluarea cu dioxid de carbon: maşină pentru montat/demontat, echilibrare, geometrie roți, compresor, detector de jocuri în articulaţii, testere diagnoză, elevatoare tip foarfecă și cu două coloane, analizor pentru măsurarea noxelor, aparat aerisit frâna și altele.

„Un unghi de fugă bine reglat încetineşte uzarea anvelopelor și nu mai e nevoie să le schimbi așa des. Cu analizorul de gaze putem măsura și regla cantitatea de noxe eliminate în limitele admise. Servisarea climei permite să scădem poluarea cauzată de sistemele de aer condiționat care curg sau au alte defecte și poluează foarte puternic”

Service-ul, o familie mai mare

Unul dintre principalele lucruri învățate la cursurile Start-up Urban a fost construirea bugetului. Planificarea banilor, a veniturilor și cheltuielilor pe parcursul anului a ajutat la a crea o mai mare stabilitate pentru el și pentru cei trei colegi angajați. Niște simple calcule făcute cu conștiinciozitate l-au ajutat pe durata pandemiei să aibă bani de salarii și să poată păstra angajații.

„Pentru mine contează mult angajații. Eu am angajat trei colegi, tata are alții șase. Dacă închidem, punem 9 oameni pe stradă. Nouă familii își pierd veniturile. Asta e ceea ce mă duce înainte. Noi nu venim aici doar ca să lucrăm și să mergem acasă, suntem ca o familie. Dacă avem probleme personale le povestim, ne ajutăm, căutăm soluții.”

Dacă acum doi ani când a început toată povestea cu antreprenoriatul ar fi îndemnat pe oricine să încerce, acum e mai rezervat din cauza pandemiei.

„Depinde foarte mult de domeniul ales, în situația asta de acum. Dacă mă întrebai în urmă cu unu-doi ani, aș fi zis cu siguranță că merită. Un ajutor de 36.000 de euro pe care nu trebuie să îi dai înapoi e foarte important pentru oricine la început de drum”

Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *