Vara aceasta IMM-urile pot obține până la 6 milioane de euro pentru investiții – Programul POR 2.2

În tot acest context nefavorabil de pandemie, pe lângă decretarea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 15 mai, am primit și o veste bună. AM POR a lansat ieri spre consultare publică ghidul solicitantului aferent Priorității de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, conform informațiilor publicate pe website-ul inforegio.ro.

Interesul manifestat pentru acest apel de proiecte este unul foarte mare în rândul IMM-urilor, având în vedere că ultima sesiune de depunere a vizat doar anumite regiuni de dezvoltare, iar acum se vor putea depune proiecte în toate regiunile de dezvoltare ale țării. Vestea relansării la nivel național a fost primită cu bucurie de către clienți și colaboratori, în special de către cei care au ratat sau nu se puteau încadra la ultimele sesiuni de depunere a proiectelor. Bugetul alocat de 150 de milioane euro, va fi posibil extins la 550 milioane euro, potrivit Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Adminitrației.

Relansarea apelului POR 2.2 se face pentru toate regiunile de dezvoltare: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru, mai puțin București-Ilfov și ITI Delta Dunării. Acest aspect va conduce spre o concurență foarte mare, având în vedere bugetele alocate petru fiecare regiune.

Câteva informații cheie:

NOUTĂȚII:

Valoarea finanțării nerambursabile este mult mai mare/proiect: minim 2 mil. Euro – maximum 6 milioane Euro. Acest aspect presupune că nu orice IMM se poate înscrie în competiție, ci doar societățile care vor realiza investiții majore.

Primesc punctaj suplimentar, respectiv 15 puncte, investițiile care vizează unul dintre codurile CAEN cuprins într-una din diviziunile 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29, 31, 32, 33. 

Se primește punctaj mai mare dacă intreprinderea a desfășurat activitate pe o durată mai mare de 7 ani.

Solicitanți eligibili (cine poate solicita finanțarea):

  • Intreprinderi mici și mijlocii care realizează investiții în mediul urban și au un număr mediu de angajați între: 10 – 249 în anul de referință 2020;
  • Intreprinderi mijlocii care realizează investiții în mediul rural și au un număr mediu de angajați între: 50 – 249 în anul de referință 2020;
  • Societatea a fost înființată înainte de 03.01.2019 și are profit din exploatare în anul de referință 2019;

Intreprinderile mijlocii pot solicita maxim 60 % din valoarea investiției în toate regiunile mai puțin în regiunea de dezvoltare VEST unde contribuția maximă a programului este de 45%.

Intreprinderile mici pot solicita maxim 70% din valoarea investiției în toate regiunile mai puțin în regiunea de dezvoltare VEST unde contribuția maximă a programului este de 55%.

Categorii de cheltuieli eligibile:

  • Cheltuieli pentru amenajarea terenului;
  • Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului;
  • Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică;
  • Cheltuieli pentru investiţia de bază;
  • Alte cheltuieli: (Organizare de şantier, Cheltuieli diverse şi neprevăzute)

Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin ajutor de stat regional includ:

  • Construirea, extinderea spațiilor de producție/servicii;
  • Dotarea cu active corporale, necorporale.

Consultarea publică se va derula pe o perioadă de 15 zile calendaristice, începând cu data publicării variantei de lucru a ghidului, respectiv 15 mai 2020. Vom reveni cu aspecte tehnice și exemple de investiții în articolele viitoare.  Până atunci puteți studia lista cu codurile CAEN finanțabile POR 2.2. IMMSe estimează că până la sfărșitul anului 2020, să fie semnate contractele de finanțare.

Vă putem oferi informații suplimentare pentru obținerea acestei finanțări, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim. Scrie-ne pe adresa office@metodica.ro  sau completează formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *