Programe de finanţare pentru investiţii destinate IMM-urilor în contextul crizei COVID 19

Guvernul României a promovat săptămâna trecută un super program de relansare a economiei care are ca obiectiv pe termen scurt asigurarea capitalului de lucru necesar pentru întreprinderile afectate de COVID-19 ca urmare a închiderii temporare a unor activități, reducerea cererii de consum și întreruperi in lanţul de aprovizionare, prin programe de finanțare specifice pentru capital de lucru și investiții cu garanţii de stat, granturi şi scheme de ajutor de stat pentru investiții noi și pentru reluarea sau reconversia activităților economice.

Între timp Ministerul Fondurilor Europene a publicat oficial proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea a 3 scheme de finanțare pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM), precum și PFA:

 

  • Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi:

Valoare grant: 2000 Euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utilități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. Euro

Microgranturile se vor primi sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajaţi, precum și PFA care activează ca medici, artiști, în mass-media, care nu au salariați.

 

  • Granturi pentru Capital de lucru în vederea repornirii activităților economice pentru IMM-uri:

Valoare grant: 2000 Euro – 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

Sunt granturi care vor avea valoare variabilă, finanțarea va fi alocată în funcţie de procentul din cifra de afaceri pe anul 2019. Firmele beneficiare sunt IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute în prezentul proiect de ordonanță de urgenţă. (OUG – privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene).

Una dintre condiţiile principale de acordare este ca firma solicitantă să fi obţinut certificat de situaţii de urgență în baza ordonanţei de urgenţă a Guvernului 29/2020 şi să fi înregistrat profit operaţional din activitatea curentă.

 

  • Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor:

Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro

Societăţile beneficiare vor avea aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%, iar pentru firmele din București și județul Ilfov aportul minim crește la 30%. Proiectele de investiţii pot să fie finanțate în complementaritate cu credite bancare, situaţie în care proiectul va dispune de bonificaţie suplimentară.

Conform criteriilor din grila de punctaj, vor avea câștig de cauză firmele care vor veni cu aport propriu substanţial la investiție, precum și cele care au avut profit mare în anul 2019. Astfel, se punctează un raport cât mai mic între suma solicitată ca ajutor și profitul pe anul 2019 al firmei.

Vom reveni cu informaţii relevante despre fiecare grant în parte, în articolele următoare.

Vă putem oferi informații suplimentare pentru accesarea acestei oportunități de finanțare, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim și pregătirea Planului de Afacere.

Contactați-ne pe adresa office@metodica.ro  sau completați formularul de contact aici iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *