STARTUP URBAN | Getaway Transylvania: închiriezi o casă și te duci cu ea oriunde

Szakács Botond este un tânăr inginer care construiește pentru ceilalți experiențe inedite. A pus bazele unei afaceri care îți permite să închiriezi o casă de vacanță și să o duci acolo unde vrei să îți petreci concediul. A început cu două astfel de „tiny houses”, care deja de luni bune îi sunt plecate în Austria și Germania.

Pe drumuri de munte, cu casa în „spinare”

Botond are 36 de ani, locuiește în Miercurea Ciuc și este absolvent al facultății de Construcții de la Universitatea Tehnică din Cluj. A avut dintotdeauna o înclinație către business astfel că în timpul studenției și-a înființat prima firmă de proiectare. În primă fază a fost subcontractat pe diverse proiecte, și câștiga destul de bine. După câțiva ani au apărut și proiectele mari, unul dintre ele fiind realizat pentru Electrica, instituție cu care a colaborat aproximativ 5 ani.

Nici în familie, nici în cercul de prieteni nu ceva obișnuit să îți deschizi o firmă sau să faci business. Am văzut ce fac părinții mei și mi-am dat seama că nu e stilul de viață pe care mi-l doresc. Am lucrat de tânăr în construcții, pe șantier, în timpul vacanțelor de vară și apoi am avut mai multe slujbe în domeniu. Nu am avut niciodată probleme cu șefii mei, însă am simțit o limitare”

Având o înclinație puternică spre business, Botond a deschis la un moment dat un mic lanț de magazine care vindea produse de la Ikea în Cluj, Mureș, Iași și Miercurea Ciuc. În 2017 a înființat împreună cu soția sa o firmă care construiește case mobile (tiny-houses).

Aveam un teren în extravilan, unde nu puteam construi. Am căutat soluții și am aflat despre casele mobile, o modă în Vest, și care pot fi amplasate oriunde, fără să fie nevoie de autorizație de construire. Am făcut prima dată pentru noi o astfel de casă și ne-am dat seama că poate deveni o afacere”

Afacerea s-a dezvoltat și firma soților Szakács a devenit tot mai cunoscută și mai apreciată. Echipa Metodica l-a invitat ca speaker la un eveniment, ocazie cu care și-a dat seama că proiectul Startup Urban poate fi o oportunitate pentru a înființa o afacere conexă celei de construcții de case.

La drum, într-o zonă neexplorată a turismului

A scris planul de afacere pentru Getaway Transylvania, a participat la concurs și s-a numărat printre câștigători cu ideea de a închiria turiștilor tiny-houses astfel de case de vacanță. A cumpărat două căsuțe și a investit în dotarea lor. Turiștii pot petrece acolo câteva zile sau săptămâni.

Deoarece costul unei astfel de căsuțe e destul de ridicat, ajunge la câteva zeci de mii de euro, ne-am gândit că mai mulți oameni pot experimenta cum e să trăiască într-un tiny house dacă ar exista posibilitatea închirierii”.

Doar că startup-ul în domeniul turismului a venit cu noi provocări. În producție aveau clienți mai puțini și venituri mai mari. În turism, clienții sunt foarte mulți, veniturile mai mici dar se adună. „Este total alt domeniu. Aici nu mai este vorba de proiecte și construcții, este vorba de oameni, iar noi nu am avut experiență în asta. Am aflat pe parcurs că oamenii sunt de multe feluri, foarte diferiți, au nevoi și gusturi diferite”, spune Botond.

Site-ul www.getawaytransylvania.ro

Pentru că valoarea caselor este destul de ridicată, și-a asumat ca din proiect să cumpărăm casele, iar lucrurile conexe le asigurăm noi: echiparea cu utilități, mobilă, transportul căsuțelor și personalul angajat pentru administrare. Au investit mult și în marketing și relația cu clienții, au angajat echipe de cameramani și fotografi, inclusiv în crearea unui site profesionist: getawaytransylvania.com. Planul în următorii ani este să achiziționeze mai multe case și să înființeze un sat de 10-15 tiny-houses undeva lângă Miercurea Ciuc. Acesta va funcționa ca un fel de camping, se poate lua tot sezonul, cu o mică grădină.

No words needed! <3

No words needed! <3

Publicată de Getaway Transylvania pe Joi, 7 februarie 2019

Proiectul Start-up Urban a fost o experiență folositoare chiar dacă Botond are deja experiență în business. Interacțiunea cu ceilalți l-a ajutat să înțeleagă mai bine și alte sectoare și alte perspective de abordare a lucrurilor. A încheiat colaborări cu alți doi antreprenori care au câștigat finanțare din proiectul Metodica: Vas Réka de la Magtár și Levi (Szilágyi Levente) de la Camel Coding.

Cu echipa lui Levi suntem la al patrulea proiect împreună, ei ne ajută pe partea de programare și online. În ceea ce o privește pe Réka, ei bine aici avem și noi biroul firmei”

Pentru a reduce costurile de transport au amplasat inițial căsuțele lângă oraș și au început să apară solicitări de la turiști români și străini, în egală măsură. Ulterior a decis să schimbe strategia, iar deja de 5-6 luni căsuțele sunt îi „plecate” în Germania și Austria.

Botond este convins că nicio afacere de lungă durată nu are la bază doar câștigul financiar.

Nu banii trebuie să stea baza unei afaceri, ei vin oricum când faci bine o treabă. Dar nu te trezești la 5-6 dimineața să mergi la lucru doar pentru bani. Altceva trebuie să te motiveze”, explică el.

Szakács Botond împreună cu familia sa

Ceea ce îl motivează pe el este un stil de viață pe care vrea să îl împărtășească cu alții. Este un stil de viață minimalist, dar fără lipsuri și confortabil. Ce e mai important e că te ține mai aproape de cei dragi. Botond, soția și cei doi copiii ai lor au renunțat la viața la bloc și locuiesc de mai bine de un an în propria tiny house construită de ei.

Perioada de izolare la domiciliu și-au petrecut-o acolo. Înainte locuiau într-un apartament cu trei camere, cu o grămadă de lucruri pe care nu le foloseau și… „între prea mulți pereți”.

Asta vreau să arăt oamenilor, că paradoxal se poate trăi mai bine în spații mai mici, dar care sunt gândite foarte bine. Acum avem tot ce ne trebuie în 20 de metri pătrați, nu ne lipsește nimic. Suntem mai uniți ca familie și petrecem majoritatea timpului afară.  Trăim diferit și calitatea vieții a crescut mult față de ce era înainte”

Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *