Finanțări active disponibile în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL-uri)

În această perioadă de acalmie în care majoritatea finanțărilor oferite de AFIR au fost epuizate, în special cele pentru sectorul non-agricol, există o alternativă viabilă la oportunitățile de finanțare pentru antreprenorii din mediul rural.

Finanțările nerambursabile sunt puse la dispoziție de structuri de tip G.A.L. inițiale care definesc Grupurile de Acțiune Locală și reprezintă administratorii unor granturi în mediul rural care pun la dispoziție finanțări asemănătoare cu cele din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

GAL-urile sunt reglementate de Regulamentele Europene ca structuri de dezvoltare locală, practic au ca obiectiv principal dezvoltarea zonelor unde sunt implementate. Funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală se bazează pe implicarea activă a actorilor locali, care au rolul de a identifica direcția majoră de dezvoltare a ariei teritoriale pe raza căreia se află GAL-ul respectiv, implicând totodată, toți locuitorii acelei zone.

Pentru perioada 2014-2020 fondurile destinate GAL-urilor, aproape că au fost dublate, astfel că, dacă pe vechiul program, GAL-urile au primit o finanțare de aproape 400 milioane de euro, pentru PNDR 2014-2020 alocarea ajunge la aproximativ 700 milioane de euro. În prezent, în România funcționează 163 de GAL-uri care ocupă o suprafață ce depășește 140.000 km², reprezentând circa 63% din teritoriul eligibil și 58% din populația eligibilă a programului LEADER.

În cadrul GAL pot fi accesate măsurile specifice din PNDR 2014-2020

Pentru a accesa banii prin intermediul GAL-urilor, antreprenorii din mediul rural sau fermierii depun proiecte respectând întocmai condițiile înscrise în Ghidul Solicitantului aferent măsurii care se dorește să fie accesată din PNDR 2014-2020. Obiectivul principal al GAL-urilor este dezvoltarea zonelor și a teritoriului UAT-urilor (Unităților Administrativ Teritoriale) care sunt în componența acestuia.

Prioritățile de dezvoltare ale teritoriului se stabilesc prin consultarea cu actorii locali importanți, astfel că fiecare GAL își propune un număr de de 6-7 linii de finanțare prioritare pentru zonă, fie că vorbim de dezvoltarea fermelor, investiții în turism, servicii non-agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea de asociații și de cooperative. Stabilirea acestor linii de finanțare prioritare depinde foarte mult de ceea ce stabilește, prin consultare publică, Comitetul de Coordonare al GAL-ului și sunt cuprinde în Strategia de dezvoltare a GAL-ului.

Fiecare GAL își adaptează propria strategie la condițiile locale specifice. Teoretic, dacă luăm în calul toată țară, absolut toate măsurile care sunt cuprinse în PNDR 2014-2020 pot fi incluse în GAL-uri, dacă există decizia locală.

Decizia de finanțare se ia la nivelul Grupului de Acțiune Locală

Grupurile de Acțiune Locală propun o abordare de jos în sus, decizia privind selecția proiectelor este luată la nivel local. Există o Comisie de Selecție la nivelul GAL-ului care, pe baza avizului experților tehnici care sunt angajați în cadrul Grupului de Acțiune Locală, care decid selecția proiectelor pentru finanțare. Odată selectate, aceste proiecte sunt trecute pe o listă, care este adresată Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale de pe raza județului unde se află GAL-ul. În felul acesta, AFIR-ul nu mai face o altă selecție a proiectelor, ci face o reverificare a unor criterii de eligibilitate, practic o supraverificare pe criteriile strict tehnice. Dacă și această fază este depășită, Agenția încheie direct contractele cu beneficiarii selectați de GAL.

Lângă municipiul Cluj Napoca există Grupul de Acțiune Locală Someș Transilvan, care cuprinde 12 unități administrative teritoriale din județul Cluj: Aluniș, Apahida, Bobîlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbîca, Iclod, Jucu De Sus, Mintiu Gherlii, Sic, Vultureni. O prezentare a acestui GAL se găsește aici: http://galsomestransilvan.ro/prezentare-gal/prezentare-zona-gal/.

Oportunitățile de finanțare disponibile și apelurile de selecție active în cadrul GAL Someș Transilvan le puteți identifica aici: http://galsomestransilvan.ro/apeluri-de-selectie/. Pentru fiecare tip de finanțare prezentată în cadrul acestui GAL există fișă de informare cu ce tipuri de beneficiari sunt eligibili, precum și sumele alocate pentru fiecare apel de selecție. Termenul de depunere a proiectelor în cadrul  GAL Someș Transilvan este sfârșitul lunii august.

Exemple de finanțări active în cadrul G.A.L. Someș Transilvan:

Alocare financiară:  100.000 euro;

Sprijin nerambursabil : 70% și 90% (pentru proiectele care vizează investiții în domeniile prioritare din strategie; pentru proiectele care vizează crearea unui loc de muncă pentru fiecare 25.000 de euro)

Beneficiari:  micro-întreprinderi și întreprinderi non-agricole mici existente și nou înființate din spațiul rural;  fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; Structuri de economie socială (ONG);

Ghid consultativ aici.

Alocare financiară:  150.000 euro;

Cuantumul sprijinului va fi de 30.000 de euro/proiect și va fi acordat sub formă de primă, în două tranşe astfel:

  • 70% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare;
  • 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși cinci ani de la semnarea deciziei de finanțare.

Beneficiari:

  • Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole în spațiul rural pentru prima dată. Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
  • Micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
  • Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii aplicației de finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-up);
  • Structuri de economie socială (ONG);

Ghid consultativ aici.

GAL-ul Someș Transilvan este doar una dintre structurile care pot oferi alternative de finanțare la programul național PNDR 2014 -2020, care trebuie luate în calcul de orice investitor din mediul rural.

Pentru a identifica dacă pe teritoriul unde doriți să dezvoltați o afacere există un Grup de Acțiune Locală trebuie să consultați Raportul de selecție al Strategiilor de Dezvoltare Locală cu GAL-urile care au primit finanțare la nivelul întregii țări.

Echipa Metodica va poate sprijini cu mai multe informații referitor la  criteriile de selecție, grilele de punctajetapele de realizare a proiectuluieligibilitatea solicitantului specifice fiecărui GAL,  precum și alte informații suplimentare care să vă ajute în elaborarea planului de afaceri și depunerea unei cereri de finanțare, vă așteptăm să ne contactați pe adresa office@metodica.ro sau să completați formularul de contactiar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dumneavoastră în cel mai scurt timp.

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *