Ultimele noutăți în cadrul Start-up Nation

Ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ si Antreprenoriat, dl Ilan Laufer, a fost luni la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment denumit „Start Up Nation Summit Cluj Napoca” găzduit de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Alături de dumnealui au mai participat:

  • Dna Veronica DANCIU – director executiv Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Cluj-Napoca;
  • Reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri și alte instituții publice locale;
  • Reprezentați ai instituțiilor bancare partenere în program (Banca Comercială Romană, Banca Transilvania, CEC Bank);
  • Reprezentanți ai firmelor aplicante în cadrul programului Start-up Nation, reprezentanți ai IMM-urilor locale, dar și mari antreprenori clujeni.

În prima parte a evenimentului Ministrul pentru Mediul de Afaceri, a făcut o trecere în revistă a celorlalte Programe guvernamentale aflate în portofoliul Ministerului: Programul pentru internaționalizare a companiilor românești, Programul pentru microindustrializare precum și a Programului pentru Servicii și Comerț. A mai vorbit de asemenea despre Legea Parteneriatului Public-Privat, precum și despre Legea Prevenției ajunsă în Parlament, care va fi finalizată în aproximativ două săptămâni.

A urmat apoi prezentarea ofertelor de credit destinate start-up-urilor, venite din partea Băncii Transilvania, Băncii Comerciale Române și CEC Bank.

Referitor la Programul Start-up Nation, s-a afirmat că până vineri, 13.10.2017, se va ajunge cu verificările până la numărul RUE 10.500 sau chiar mai mult, pentru a fi finanțate peste 9000 de firme care se încadrează în bugetul alocat Programului.

De asemenea, în decurs de 1-2 săptămâni, se anunță semnarea Actelor Adiționale la contractele de finanțare pentru ridicarea clauzei suspensive. Acest lucru depinde de primirea avizului pozitiv din partea Autorității de Management. Drept urmare, într-o săptămână sau două, inclusiv firmele care au optat pentru cerere de plată vor fi chemate pentru ridicarea clauzei suspensive din contractul de finanțare. După semnarea actelor adiționale la sediile OTIMMC, cei care au optat pentru Cererea de plată, după derularea procedurilor de achiziții și încheierea contractelor cu furnizorii (în care se specifică faptul că plata se va realiza în termen de 45 de zile), aceștia pot depune dosarul cu documentele pentru decontarea cheltuielilor, urmând ca plata să se facă într-un interval de 45 zile în contul solicitantului, iar apoi solicitantul să facă plata către furnizorii selectați.

Solicitanții care nu au optat în Planul de afaceri pentru creditul punte, pot opta dacă se dorește acest lucru, fără a cere aprobare prealabilă din partea OTIMMC, pentru obținerea unui credit la una dintre Băncile agreate în cadrul Programului (BT, BCR, CEC BANK) urmând să suporte costurile aferente creditului din surse proprii. Toți solicitanții cu proiecte admise la finanțare și cu Acordul de finanțare semnat în cadrul Programului Start-up Nation beneficiază de aceleași condiții de creditare. Ministrul pentru Mediul de Afaceri a mai anunțat că rambursarea creditelor punte către Băncile partenere ale Programului se va face estimativ în lunile februarie-martie 2018.

Contactați-ne pe adresa office@metodica.ro sau completați formularul de contact aici iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.

 

 

 

 

Elena TĂMAȘ

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Consilier juridic.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *