UPDATE: Start-up Nation 2018 – varianta în consultare publică. Finanțare 100%. 200.000 lei nerambursabili.

Un subiect foarte mediatizat în mediul antreprenorial din România este programul START UP NATION destinat firmelor noi de tip start-up, care a pus la dispoziția beneficiarilor 200.000 lei, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Având experiența primei sesiuni a programului în care au aplicat 19.296 firme, putem spune că programul a funcționat normal și nu au fost probleme în implementarea acestuia.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat spre consultare, la începutul lunii octombrie, programul de finanțare START UP NATION 2018.

Se propun câteva modificări notabile, pe care orice viitor solicitant ar trebui să le cunoască și să le ia în calcul înainte de a aplica pentru obținerea finanțării.

Printre cele mai importante modificări sunt cele aduse grilei de punctaj, chiar dacă este doar o variantă propusă pentru consultare. Aceasta aduce elemente de noutate care schimbă radical datele problemei pentru cei care nu au obținut finanțare în sesiunea din 2017 și doreau să redepună proiectul în 2018.

Astfel, în noua grilă de punctaj, afacerile care propun servicii au fost propulsate în ierarhia grilei și vor primi același punctaj, respectiv 30 de puncte, ca afacerile care propun producție,  acestea vor avea punctaj maxim.

Conform ultimelor modificari publicate azi.16.10.2018 pe website-ul: http://www.aippimm.ro . Afacerile care se vor dezvolta în domeniul industriilor creative vor primi tot 30 de puncte la fel ca serviciile in domeniul IT,  iar comerțul și alte activități, 10 puncte. 

Dacă anul trecut, pentru punctaj maxim era necesar ca ponderea echipamentelor tehnologice si ale software-ului să depaseasca 50% din bugetul proiectului, in sesiunea din 2018 pentru punctaj suplimentar, ponderea echipamentelor tehnologice și a software-urilor trebuie să fie mai mare sau egală cu 60 % din valoarea bugetului planului de afaceri propus pentru finanțare.

Noua grilă de punctaj  pentru programul Start Up Nation 2018 se poate consulta pe website-ul nostru aici  unde găsiți și calculatorului de punctaj actualizat.

O alta modificare majoră se refera la locatia geografica. Astfel, se incurajeaza  dezvoltarea afacerilor în județele în care numărul de IMM-uri la 100 de locuitori este sub 4.

Conform Anexei – ”DENSITATEA IMM-urilor la nivel județeanantreprenorii din București, județul Ilfov și județul Cluj vor porni cu un handicap de 15 puncte.

In sesiunea SUN din 2017 in municipiul București au fost depuse 2926 de dosare, din acestea 1399 au fost finanțabile in limita bugetului alocat de program. Pe locul doi a venit judetul Cluj cu 2289 aplicanți, din care 1250 au fost finanțabile în limitele bugetului. Județul Ilfov a avut 781 aplicanți, din care 351 de proiecte finanțabile. Astfel, 31,07 % din totalul proiectelor au fost depuse de firme din Bucuresti, Ilfov si Cluj.

Pentru a consulta lista cu județele în care densitatea IMM-urilor este sub 4 la 100 locuitori/judet, și care primesc punctajul maxim la criteriul C de evaluare online a planului de afaceri consultați website-ul nostru aici.

Având experiența scrierii și implementării sesiunii 2017 a programului START UP NATION, vom expune câteva considerații asupra variantei propuse spre consultare a programului START UP NATION 2018:

  •  Afacerile din domeniul IT, producția, serviciile și industriile creative vor primi 30 de puncte. Acestea vor primi un punctaj egal, spre deosebire de anul trecut, când IT-ul și producția se diferențiau la punctaj față de industriile creative si servicii;
  • Cei care în sesiunea SUN din 2017 doreau să aplice cu afaceri in domeniul serviciilor aveau șanse reduse de reușită. Anul acesta grila de punctaj s-a modificat iar afacerile din domeniul serviciilor vor primi maximul de puncte;
  • Noua variantă SUN 2018 vine în sprijinul antreprenorilor și acordă, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30 % din suma totală de 200.000 lei;

Cu toate acestea, proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2017 cu modificarile si completarile ulterioare este în consultare publică, până în 1 noiembrie. Sunt aspecte care se pot schimba până la publicarea variantei finale. Ca să fii la curent cu informațiile actualizate ale programului START UP NATION sesiunea 2018, urmărește website-ul nostru www.metodica.ro și pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/Metodica/

Îți putem oferi informați suplimentare pentru accesarea acestei oportunități de finanțare, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim. Scrie-ne pe adresa office@metodica.ro  sau completează formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.

Succes

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *