În așteptarea finanțărilor pentru Start-up 2020

Am auzit că vrei sa începi să lucrezi pe cont propriu în 2020. Este o perioada în care se organizează foarte multe conferințe care promovează antreprenoriatul. Internetul e plin de povești de succes, de oameni de succes, de speakeri motivaționali.  Eu te incurajez să îți urmezi visul și iți confirm că merită sa devii antreprenor, dar te rog să ai în vedere câteva aspecte înainte de toate. 

 

 

Start-up Nation 2020

Din start îți spun că finanțarea nu este cel mai important element dar nu vom intra acum în detalii. Pentru a începe o afacere ai evident nevoie de bani. Sursele pot fi private (economii proprii, ajutorul familiei, etc), Credite bancare (destul de greu de obținut pentru o afacere nouă) sau finanțările nerambursabile. 

Pentru o afacere nouă, la început de an, cea mai buna variantă rămâne programul Start Up Nation.  În articolul precedent am discutat despre Start up Nation 2020 din perspectiva consultanților și antreprenorilor. Aici vreau să te ajut să îți clarifici așteptările.

În primul rând, să ții cont că finanțările nerambursabile nu sunt bani gratis. Este vital să înțelegi ce își dorește finanțatorul și care sunt condițiile sale. Vei participa la un concurs de proiecte. Pentru a transforma ideea ta într-un proiect (plan de afaceri) e nevoie de un plan bine facut, care să conțină obiective clare, activități, estimări de timp și buget cu previziuni financiare. 

Daca apelezi la un consultant (ceea ce îți recomand) atunci trebuie să iei în calcul costurile cu munca sa. Valoarea și modul de plată trebuie stipulate clar în contract. Trebuie să ințelegi clar pentru ce plătești și ce să aștepți în schimb. Îți recomand să soliciți consultantului să te ajute să obții finanțarea cu un plan de afaceri bun, să te ajute în implementare, în relație cu finanțatorul și cu sustenabilitatea proiectului.

Este foarte posibil ca finanțatorul să ceară co-finanțare sau valoarea investiției tale să fie mai mare decât finanțarea pe care o poți primi (practic, o parte din bugetul planului de afaceri va fi asigurat din contribuția ta financiară).  Să iei în calcul că adesea pot apărea și cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut anterior din diverse cauze – deci  pregătește-te să te adaptezi.

Atenție la numărul de salariați pe care ți-i asumi și ce costuri presupun aceștia pe termen mediu și lung. 

Bugetul trebuie construit pornind de la constrângerile grilei de evaluare. Dacă te gândeai că vei aloca o mare parte pe salarii, nu vei obtine finanțare. Trebuie să-ți adaptezi planul de afaceri la cerințele finanțatorului și să calculezi de la început oportunitatea demersului tău.  Recomand să clarifici oportunitatea cu sinceritate și din timp – un consultant nu poate lua această decizie sau să asume oportunitatea de afacere în locul tău.

Nu în ultimul rând, pornesc de la premisa că ești foarte familar cu domeniul de activitate al afacerii  – pas cu pas. Dacă ai cunoștiinte solide în domeniu, cunoști concurența și posibilii furnizori, întelegi nevoile viitorilor clienți și ai o potențială echipă care te va susține, atunci finanțarea este piesa care îți lipsește.  Înainte de a ajunge la consultant, asigură-te că înțelegi și îți asumi aceste elemente minime.

Colegii mei de la Metodica te pot ajuta să-ți transformi ideea într-un proiect finanțabil. Depinde doar de tine dacă vrei și poți să îl duci la următorul nivel.

Succes!

Andrei

Andrei POP

Andrei Pop - fondator și manager al Metodica-Designed for Education. Pasionat de proiecte și idei inovatoare, Andrei va împărtăși din experiența sa de peste 10 ani în domeniul finanțărilor nerambursabile. El a activat în management de proiect, în diferite roluri și funcții. Experiența sa se materializează în investiții de peste 5 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte coordonate și evaluate de-a lungul timpului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *