START-UP URBAN | „Fogtündér” (Zâna măseluță), un cabinet stomatologic pentru copiii mici și… mari

Absolventă de stomatologie la Târgu Mureș, Bakó Katalin s-a întors în orașul natal, Vlăhița (Harghita), unde a deschis un cabinet de stomatologie. Se implică în viața comunității și organizează activități pentru educația și prevenția în rândul copiiilor. Totodată tratează un număr mare de urgențe, care altfel ar fi trebuit tratate la zeci sau sute de kilometri distanță.

Katalin e un tânăr stomatolog care a decis să facă primul pas spre antreprenoriat și să își deschidă propriul cabinet în orașul natal. Ar fi putut rămâne la Mureș, unde a profesat câțiva ani după absolvirea facultății, dar oportunitatea apărută prin programul România Start-up Plus i-a permis să își îndeplinească visul și profeseze acasă, în orașul Vlăhița. Nu avea deloc experiență în business și se temea despre ce înseamnă asta, dar pas cu pas și-a învins temerile. A angajat un contabil bun și o asistentă, iar soțul i-a fost alături tot timpul.

În timpul unui consult (2019)

„Avem nevoie de medici, de profesori, de tineri cu idei și visuri. Iar aceste proiecte europene vin în sprijinul lor, pentru că fără bani e un ceva mai greu sau chiar imposibil. Încep să apară oportunități și pentru orașele mici, iar noi putem construi ceva acasă și să nu fim nevoiți să mergem în altă parte. A fost foarte important pentru mine să deschid un cabinet acasă. După facultate, din cauză că nu prea erau oportunități, eram convinsă că voi rămâne la Târgu Mureș, că voi lucra acolo și voi trăi acolo.”

Ultimele luni au fost foarte pline, chiar și în contextul pandemiei. Vlăhița e un oraș cu 7000 de locuitori și cinci stomatologi, unul dintre aceștia fiind Katalin. Ceilalți nu lucrează cu normă întreagă, iar gestionarea urgențelor era destul de dificilă. Totuși, înainte să înceapă, pentru a-și da seama dacă e nevoie de încă un cabinet, a făcut un studiu de piață. Răspunsurile au surprins-o:

Nu credeam că e așa mare nevoie de specialiști. Iar nevoia asta s-a dovedit pentru că am un număr mare de clienți. Dacă lucrurile continuă așa, va trebui să mai angajez un coleg stomatolog. Am lucrat și noaptea și sâmbăta și duminica. Apar urgențe multe. Până acum mergeau la Odorheiu Secuiesc sau la Miercurea Ciuc.”

Planul ar fi să găsească un coleg tânăr, tot din Vlăhița, absolvent de stomatologie, pe care să îl mentoreze și să îi dea posibilitatea să se dezvolte profesional acasă.

Un spațiu inedit

În privința spațiului a ales o soluție inedită: a achiziționat două containere, tip birou, pe care le-a amplasat și amenajat în centrul orașului.

„Am încercat să găsesc o chirie potrivită pentru cabinet, dar nu am găsit. De aceea cabinetul e amenajat într-un container-birou. Pentru instalarea containerului nu am avut nevoie de autorizație de construcție. A mers mai ușor.”

În acest fel au rezolvat problema poziționării, într-o zonă foarte circulată, cabinetul fiind amplasat aproape de școală, grădiniță și de un cabinet de medicină de familie.

„Datorită locului am fost mai vizibili, oamenii au aflat de noi, au câștigat încredere. A fost foarte inspirată decizia.

Ideea a apărut pentru că în oraș funcționează o firmă care construiește astfel de containere și toalete mobile. A picat la fix, pentru că varianta de a le transporta din altă parte ar fi fost mai scumpă. Din banii pe proiect a cumpărat echipamentele (unitul dentar, compresorul și alte aparate). La acest capitol s-a orientat în funcție de echipamentele pe care deja le cunoștea pentru că a lucrat cu ele în Târgu Mureș.

Băieții lui Katalin au dat o mână de ajutor la amenajarea cabinetului (2019)

Orientare spre educația copiilor și prevenție

Katalin consideră că, la fel ca în orice domeniu al medicinei, prevenția e foarte importantă. Dar prevenția se poate face doar prin educație. De aceea, o bună parte din timp, până să înceapă pandemia, și-a dedicat-o unor activități pentru cei mici: consultații gratuite și educație stomatologică. Este hotărâtă să reia aceste întâlniri cu elevii din Vlăhița după ce condițiile îi vor permite.

„În felul acesta știu că nu se vor teme când merg la dentist și vor știi mai bine cum să își păstreze sănătatea. Îmi place meseria mea, misiunea mea e de a ajuta oamenii. E minunat că pot face asta acasă, lângă familia și prietenii din copilărie, într-o atmosferă care îmi e dragă”

În 2019, în timpul vizitei unei grupe de grădiniță la „Zâna măseluță”

*Fotografiile sunt din 2019

Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa

 

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *