FOTOGRAFIA – pasiune profitabilă finanțată din bani europeni!

Camelia este o tânără din comuna Florești, județul Cluj care și-a dezvoltat o activitate viabilă în domeniul fotografic cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile prin programul PNDR 2014 – 2020, Submăsura 6.2. Proiectul câștigător a fost elaborat de echipa noastră, Metodica din Cluj Napoca. Pasiunea Cameliei pentru arta fotografiei și domeniul fotografic a transformat visul acesteia în realitate, ea profitând de „atractivitatea” programului de finanțare și de posibilitatea de a accesa bani europeni pentru dezvoltarea unui Start-Up în mediul rural.

Așadar, dacă ești freelancer și îți place fotografia, acum ai oportunitatea să îți achiziționezi echipamentele fotografice dorite din bani europeni prin Submăsura non agricolă 6.2.

Domeniul fotografic face parte din sectorul Industriilor creative, sprijinit prin strategia națională de competitivitate și regăsit în oportunitățile de finanțare dedicate atât mediului rural cât și mediului urban prin apelurile specifice.

Sub-măsura 6.2 „Sprijin înființare activități non-agricole”

Cine poate aplica?

Persoanele care nu au mai desfășurat activități fotografice în calitate de entitate juridică și doresc să își dezvolte o firmă cu sediul în mediul rural care să ofere servicii fotografice.

Ce finanțare se poate obține?

Până la 50.000 euro oferit în procent de 100%, fără cofinanțare din partea Solicitantului, astfel:

 • 70% (35.000 Euro)din cuantumul sprijinului total (50.000 Euro) se va vira în contul societății după semnarea contractului de finanțare
 • 30%(15.000 Euro) din cuantumul sprijinului (50.000 Euro) se va acorda dacă societatea respectă planul de afaceri propus, fără să se depășească cinci ani de la semnarea contractului de finanțare.

Ce cheltuieli se pot efectua?

Achiziționarea de echipamente:

 • Aparate foto profesionale Full Frame (body DSLR);
 • Obiective foto profesionale de diferite dimensiuni (ex. obiective 15 mm, 25 mm, 35 mm, 16 – 35 mm; 24 – 70 mm, 70 – 200 mm)
 • Alte echipamente și accesorii specifice (ex. Blițuri și Lumini Foto, Carduri foto, Rucsaci și Genți foto, Dronă pentru fotografie aeriană)
 • Calculatoare (desktop-uri) sau Laptopuri
 • Software: Licențe, Programe de editare etc

Salariile personalului angajat în cadrul societății care desfășoară activități fotografice

Promovare și publicitate:

 • Crearea și dezvoltarea unui website pentru promovarea serviciilor fotografice
 • Publicitatea on-line (Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram etc.)
 • Participarea la târguride nunți, workshopuri de fotografie
 • Publicitatea off-line – executarea materialelor publicitare(pliante, articole în ziar, mape de prezentare)

Toate cheltuielile propuse prin planul de afacere trebuie să deservească activitatea propusă respectiv Activități fotografice conform codului CAEN 7420

IMPORTANT!

 • Pentru justificarea necesității echipamentelor trebuie să angajați minim o persoană cu domiciliul în mediul rural
 • Numărul de echipamente IT / aparate foto de același tip trebuie să fie direct proporțional cu numărul de angajați (ex.nu puteți achiziționa 4 body DSLR pentru un singur angajat; nu puteți achiziționa 3 laptopuri pentru 2 angajați etc)
 • Reprezentantul firmei care depune proiectul trebuie să fi terminat un curs de specialitate și să dețină o diplomă în domeniul fotografic

Sub-măsura 6.4 „Înființare-modernizare activități non agricole”

Se adresează firmelor din spațiul rural care desfășoară deja activități în domeniul fotografic și au o experiență vastă în acest domeniu

Ce finanțare se poate obține?

Până la suma de 200.000 euro cu cofinanțare de 10% din partea solicitantului.

Ce cheltuieli se pot efectua?

Amenajarea și modernizarea clădirilor

 • amenajarea interioară a spațiului
 • amenajarea unui studio foto la sediul social sau punctele de lucru din mediul rural
 • echipamente fotografice specifice
 • achiziția de software specific, licențe și chiar brevete

Societățile care au fost active fără întrerupere cel puțin 2 ani și cu profit operațional în ultimul an, primesc punctaj suplimentar.

Pentru a putea identifica mai ușor activitățile pe care le puteți dezvolta și care intră sub incidența Codului CAEN 7420 – Activități fotografice, iată mai jos descrierea acestuia:

7420 Activități fotografice. Aceasta clasa include: -producții fotografice comerciale și pentru consumatori: – fotografii portret pentru cărți de identitate, pașapoarte, școli, nunți etc. -fotografii pentru scopuri comerciale, edituri, modă, agenții imobiliare sau turism -fotografii aeriene – înregistrarea pe bandă a evenimentelor: nunți, conferințe etc. -prelucrarea filmelor: -developare, imprimare și mărire de pe negativele sau filmele clientului -laboratoare de developare a filmelor si de printare a pozelor -ateliere fotografice cu execuția fotografiilor într-o ora (care nu fac parte din magazinele cu aparate fotografice) -montarea diapozitivelor -copierea, restaurarea sau retușarea fotografiilor -activități ale fotoreporterilor; transmiterea documentelor pe microfilme.

Precizăm că aceste informații fac referire la Ghidurile Solicitantului și condițiile sesiunii anului 2016, iar varianta finală din 2017 poate suferi modificări.

Pentru a afla mai multe informații referitor la criteriile de selecțiegrila de punctajetapele de realizare a proiectuluieligibilitatea solicitantului, alte informații suplimentare care să vă ajute în elaborarea planului de afaceri și depunerea unei cereri de finanțare, vă așteptăm să ne contactați pe adresa office@metodica.ro sau să completați formularul de contactiar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dumneavoastră în cel mai scurt timp.

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *