În luna Aprilie se lansează finanțările destinate activităților non – agricole pentru mediul rural

Având în vedere interesul foarte mare manifestat de cititorii noștri privind finanțările atractive din cadrul PNDR 2014 – 2020, Submăsurile destinate sectorului non-agricol, am considerat oportun să vă aducem la cunoștință câteva aspecte foarte importante discutate în cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Conform comunicatului de presă emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării vă prezentăm următoarele:

  • Au fost aprobate modificările la criteriile de selecție aferente submăsurilor 6.2. și 6.4. pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Modificările se vor regăsi în ghidurile specifice care se vor publica în perioada următoare.
  • A fost stabilit calendarul lansărilor aferente anului 2017 și alocările financiare propuse pentru fiecare Submăsură în parte. Începând cu luna Martie 2017 vor fi lansate în consultare publică Ghidurile Solicitantului pentru măsurile destinate atât beneficiarilor publici cât și beneficiarilor privați.

Așadar, conform calendarului lansărilor PNDR 2017, se pare că luna Aprilie va fi una foarte activă și se vor lansa o mare parte din liniile de finanțare.

O alocare financiară mult mai mică anul acesta, 18,3 milioane de euro față de anul 2016 când alocarea financiară pe sesiune a fost de 73 milioane de euro. Teoretic, banii propuși pentru acest apel de finanțare, care se va lansa în luna aprilie, pot acoperi finanțarea pentru aproximativ 300 de proiecte.

Acest aspect este relevant deoarece concurența va fi mult mai mare și probabil bani se vor termina foarte repede, iar perioada de depunere a proiectelor va fi deschisă doar câteva zile din estimările noastre.

  • Modificări la Submăsura 6.4. „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”

Alocare financiară disponibilă pentru anul 2017 este de 35 milioane euro, considerabil mai mică față de cele 85 milioane de euro (aproximativ 425 proiecte), alocate pentru sesiunea din 2016. Acest aspect subliniază că numărul de proiecte finanțate va fi considerabil mai mic, suma de bani alocată pentru această submăsură ajungând pentru finanțarea a 175 de proiecte, dacă se merge pe suma maximă pe care o poate cere un solicitant. Acest apel de finanțare se va lansa de asemenea în luna aprilie, iar perioada de depunere a proiectelor va fi foarte scurtă.

Considerăm că este foarte important să demarați cât mai rapid procedurile pentru elaborarea documentațiilor specifice necesare pentru fiecare apel de finanțare, astfel încât în luna aprilie să aveți proiectele finalizate, pregătite pentru depunere.

Proiectele împreună cu documentațiile specifice (Cererile de finanțare, Planul de afaceri si anexele) se vor putea depune online, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), www.afir.info.

Cu toate că vor fi finanțate un număr mai mic de proiecte, în continuare considerăm ca aceste două măsuri sunt cele mai atractive pentru afacerile non-agricole în mediul rural, în special Submăsura 6.2 care permite primirea unui avans considerabil la semnarea contractului.

Vă recomandăm să profitați de această oportunitate, întrucât lansarea acestei finanțări și in anul 2018 este incertă.

Pentru a afla mai multe informații referitor la criteriile de selecțiegrila de punctajetapele de realizare a proiectuluieligibilitatea solicitantului, alte informații suplimentare care să vă ajute în elaborarea planului de afaceri și depunerea unei cereri de finanțare, vă așteptăm să ne contactați pe adresa office@metodica.ro sau să completați formularul de contactiar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dumneavoastră în cel mai scurt timp.

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *