Finanțări de toamnă pentru IMM-urile din comunele limitrofe municipiului Cluj Napoca

Majoritatea finanțărilor disponibile pentru IMM-uri pentru anul 2017 au fost epuizate, iar calendarele pentru depunerea proiectelor au fost închise odată cu Programul național multianual de microindustrializare. Pe blogul Metodica puteți citi un articol care prezintă Grupurile de Acțiune Locale (GAL-urile) și oportunitățile de finanțare existente în cadrul acestora.

Una dintre aceste entități este GAL Someș-Nadășaflat în imediata vecinătate a metropolei CLUJ NAPOCA, în partea nord-vestică a județului Cluj care cuprinde 5 comune și localitățile aferente acestora: Baciu, Florești, Gîrbău, Sînpaul și Săvădisla. GAL Someș-Nadăș oferă sprijin financiar nerambursabil pentru entitățile aflate în raza acestor localități atât în domeniul agricol cât și cel non-agricol.

Oportunitățile de finanțare nerambursabile oferite de GAL-uri sunt foarte asemănătoare cu cele naționale oferire de AFIR ( Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) doar că sunt particularizate pe regiunea și localitățile unde se implementează. Acestea au fost stabilite în urma unor analize de nevoi a investițiilor la nivelul teritoriului și propuse în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locale 2014 – 2020 a teritoriului.

Apelurile de finanțare sau măsurile de finanțare disponibile în cadrul acestui GAL sunt:

  • Măsura 1 – Dezvoltarea infrastructurii sociale
  • Măsura 2 – Incluziune socială și combaterea sărăciei
  • Măsura 3 – Dezvoltare durabilă și protecția mediului
  • Măsura 4 – Asociativitate și cooperare
  • Măsura 5 – Investiții în active fizice non-agricole
  • Măsura 6 – Investiții în active fizice agricole

Conform calendarului apelurilor de selecție a GAL-ului Someș-Nadăș  pentru luna septembrie 2017 se vor lansa două apeluri de finanțare, unul pentru entitățile care vor să dezvolte investiții în domeniul agricol (Măsura 6 – Investiții în active fizice agricole) și în domeniul non-agricol (Măsura 5 – Investiții în active fizice non-agricole).

Întrucât la nivel național concurența pentru măsurile non agricole a fost foarte mare, microîntreprinderile şi start-up-urile cu sediul social pe teritoriul GAL Someș-Nadăș au oportunitatea de a depune documentațiile specifice pentru finanțare în cadrul acestei entități.

Bugetul alocat Măsurii 5 – Investiții în active fizice este de aproximativ 280.000 euro destinat proiectelor asemănătoare Submăsurii 6.2. Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și Submăsura 6.4. Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, cu menţiunea că sumele alocate pentru finanțare vor fi mai mici.

Măsura M5 vine ca răspuns la nevoia de dezvoltare și diversificare a activităților non-agricole din mediul rural. Existența sectorului privat în mediul rural, care de cele mai multe ori este puțin evidențiat în comunele sărace, dar mai dezvoltat în comunele mari, se remarcă de cele mai multe ori prin turism sau servicii. Micile întreprinderi necesită un sprijin suplimentar pentru a contribui la economia din mediul rural prin crearea de noi locuri de muncă și indirect la creșterea atractivității mediului rural, fapt care ar încetini procesul de migrație spre oraşe al tinerilor.

Odată cu apariția Ghidului final pentru Măsura 5 – Investiții în active fizice non-agricole, vom prezenta și condițiile finale de eligibilitate, împreună cu grila de punctaj, aspecte foarte importante pentru viitorii solicitanți din localitățile Baciu, Florești, Gîrbău, Sînpaul și Săvădisla. Vom prezenta de asemenea, în articolele viitoare, și celelalte măsuri de finanțare disponibile în cadrul GAL-ului Someș-Nadăș.

Recomandăm aceste tipuri de finanțări pentru antreprenorii din mediul rural, chiar dacă bugetele sunt mai mici decât cele alocate la nivel național de AFIR, însă concurența este mai mică și șansele de a câștiga proiectele sunt reale.

 

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *