Aveți inițiative de cooperare culturală? Le puteți finanța prin programul Europa Creativă  

 

Organizațiile active în sectorul cultural și creativ * pot propune proiecte de cooperare internațională în cadrul programului Europa Creativă, sub-programul Cultura.

Astfel, entități precum asociaţii și fundații, centre de cercetare, biblioteci, universităţi, edituri, galerii, institute și centre culturale, companii din sfera business-ului creativ, autorităţi publice, teatre, muzee etc., se pot mobiliza pentru a forma un parteneriat activ la nivel european până în data de 18 ianuarie 2018 – termenul limită pentru depunerea proiectelor.

Prin intermediul apelului destinat proiectelor de cooperare  Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) urmărește să sprijine entitățile relevante prin mai multe direcții:

  • Sprijinirea mobilității transnaționale a artiștilor și altor categorii de profesioniști pentru pomovarea schimburilor inter-culturale. Se urmărește dezvoltarea capacității operatorilor culturali de a coopera la nivel trans-național, dezvoltarea abilităților de creație și producție, noi oportunități de carieră, educație, training etc.
  • Dezvoltarea audienței (publicului), concept care se referă la extinderea, diversificarea și consolidarea relației cu publicul. Simultan, se dorește extinderea accesului la cultură către următoarele categorii de public: copii, tineri, persoane cu dizabilități și grupuri defavorizate.

  • Consolidarea capacității operatorilor culturali în direcția dezvoltării de noi abilități, acces la oportunități și networking trans-național. Programul propune 3 metode:
  1. Digitizarea – se încurajează abordări inovatoarea prin folosirea tehnologiilor digitale de-a lungul traseului producție – distribuție – comercializare. Această metodă este strâns legată și de conceputul de a atrage public nou.
  2. Noi modele de business – noile tehnologii permit testarea și dezvoltarea de noi instrumente de valorificare, management și marketing aplicabile sectorului cultural. Așadar, sunt încurajate proiectele care pot îmbunătăți abilitățile de business și pot sprijini operatorii să se integreze în noile contexte economice pentru a-și îmbunătăți performanțele, reduce costurile și valorifica oportunitățile de finanțare.
  3. Educație și training – sunt sprijinite proiectele care oferă participanților șansa de a dobândi noi competențe și de a-și îmbunătăți șansele de angajare, fie prin învățare formala sau non-formală.

Fiind un apel destinat proiectelor de cooperare internațională, un lider de parteneriat trebuie să aducă împreună parteneri din alte țări membre UE/state candidate UE / state afiliate Politicii Europene de Vecinătate astfel:

  • Proiectele care aduna Lider + cel puțin 2 parteneri din cel puțin 3 țări diferite pot primi finanțare de până la 200.000 euro la care se adaugă co-finanțarea proprie de 40%.
  • Proiectele care aduna Lider + cel puțin 5 parteneri din cel puțin 6 țări diferite pot primi finanțare de până la 2.000.000 euro la care se adaugă co-finanțarea proprie de 50%.

Spre exemplu, dacă doriți să solicitați suma maximă de 200.000 euro, trebuie să contribuiți cu 80.000 euro, ceea ce înseamnă un buget total al proiectului de 280.000 euro. Co-finanțarea la bugetul programului poate fi asigurată și din sponsorizări, donații, alte finanțări complementare

Un exemplu de parteneriat poate suna în felul următor: organizații culturale (teatre, opere, grupuri muzicale, săli de concerte, orchestre) din țări diferite lucrează împreună pentru a produce și pune în scenă evenimente spectacol care vor avea loc sub formă de turneu în diverse țări.

La capitolul parteneriat, biroul Europa Creativă România vine în sprijinul organizațiilor care vor să dezvolte un proiect de cooperare în cadrul programului Europa Creativă prin intermedierea anunțurilor diverselor organizații care, fie vor să depună proiect în calitate de Lider, fie sunt interesate să intre în parteneriat. Puteți studia lista accesând acest link. 

Recomandăm, așadar, organizațiilor culturale / creative să analizeze îndeaproape această oportunitate și să valorifice beneficiile cooperării internaționale pentru toate acele planuri și idei pe care nu au avut oportunitatea să le pună în aplicare până acum.

 

*Sectorul cultural și creativ este definit de Articolul 2 al Regulamentului 1295/2013

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:347:0221:0237:EN:PDF

Vă putem oferi informați suplimentare pentru accesarea acestei oportunități de finanțare, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim și depunerea proiectului.

Contactați-ne pe adresa office@metodica.ro  sau completați formularul de contact aici iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.

 

 

APETROAIEI Ramona Albertina

Senior consultant in scrierea si implementarea proiectelor cu finantare nerambursabila din surse publice/private la nivel national si international. Formator autorizat pentru Engleza in Afaceri si Comunicare in Limba Engleza.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *