Prezentarea oportunităților de finanțare la conferința videografilor FRAME CONCEPT / FILM SCHOOL (RO) – Brașov 2017

Cum a fost la conferința videografilor?

Zilele trecute, 15 – 17 Noiembrie, la Brașov a avut loc cel mai mare eveniment destinat videografilor  din întreaga țară derulat sub numele de Frame Concept 2017 . Ca în fiecare an, comunitatea Videografilor din România a reunit peste 200 de participanți care au venit pentru networking, acumularea noi cunoștințe (know-how) în domeniul video, pentru schimbul de experiență privind activitatea desfășurată, work-shopuri privind folosirea de noi tehnologii și echipamente în domeniul videografic.

La invitația organizatorilor am participat la acest eveniment pentru a prezenta principalele oportunități de finanțare dedicate videografilor. Este evident că pentru acești antreprenori cea mai costisitoare investiție este în echipamente, investiție foarte greu de realizat pentru cei aflați la început de drum. Chiar și pentru cei experimentați, trecerea la un alt nivel de servicii profesionale implică investiția în cele mai noi echipamente și tehnologii pentru o calitate superioară în ceea ce privește conținutul materialului videografic.

Care au fost principalele oportunități de finanțare abordate în cadrul conferinței?

Am demarat discuția cu prezentarea Programului Operațional Regional POR 2.1.A – MicroîntreprinderiPrioritatea de investiţii 2.1 care promovează spiritul antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri. Acest program de finanțare a fost prezentat videografilor cu experiență, care deja activează de câțiva ani în acest domeniu și care au avut o cifra de afaceri consistentă în ultimii ani astfel încât să se încadreze în condițiile de eligibilitate. Sprijinul financiar oferit este între 25.000 Euro și 200.000 Euro bani care pot fi destinați achiziției de echipamente video și software necesar pentru editare și procesare. Mai multe informații despre această finanțare regăsești aici.

Prezentarea programului START UP NATION

Am constatat că o parte din cei participanți la eveniment au accesat și au depus proiecte în cadrul acestui program de finanțare guvernamental. Deși a fost lansat pentru prima dată, programul START UP NATION s-a bucurat de un succes extraordinar. S-au depus 19.296 de proiecte din care 19.026 au fost declarate eligibile. Programul s-a adresat întreprinderilor mici şi mijlocii care s-au înfiinţat anul acesta (2017) obţinând o finanţare de până la 44.000 de euro.

Până în prezent  8653 de solicitanți vor primi finanţarea din bugetul alocat programului. Ministrul pentru Mediul de Afaceri a declarat că acest program va continua și în 2018, astfel această oportunitate de  finanțare va fi disponibilă pentru videografii care nu au reușit să se pregătească în acest an. Mai multe informații privind condițiile de eligibilitate ale programului START UP NATION regăsești în articolul de pe website Metodica aici.

Un alt subiect abordat în cadrul acestei întâlniri a fost finanțarea de pe Sub-măsura 6.2 „Sprijin înființare activități non-agricole” PNDR 2014 – 2020. Această finanțare este dedicată celor care  vor să dezvolte o afacere non-agricolă in mediul rural, iar industriile creative, domeniul  din care face parte fotografia și videografia sunt eligibile pentru finanțare. Suma maximă eligibilă este de 50.000 Euro oferită în procent de 100% fără cofinanțare din partea solicitantului și se pot efectua cheltuieli  cu achiziția de echipamente specifice videografiei: aparate foto-video, obiective foto, echipamente și accesorii specifice, calculatoare și software, etc. Mai multe informații despre acest program de finanțare regăsiți în articolul nostru de pe blog.

Ultima parte a prezentării noastre s-a axat pe programul România START UP PLUS care are ca scop înființarea unor afaceri în mediul urban și crearea de noi locuri de muncă. Pe lângă un sprijin financiar de aproximativ 40.000 Euro pentru implementarea planului de afaceri, Start Up-ul  mai beneficiază de cursuri gratuite de formare antreprenorială, stagii de practică în întreprinderi, servicii personalizate de consiliere/ consultanță/ mentorat și asistență pe toată perioada implementării proiectului.

Ce sfaturi am propus pentru videografii care sunt la început de drum?

Pentru videografii aflați la începutul carierei, care își doresc să se dezvolte progresiv, am sugerat să dezvolte proiecte mici, proiecte de tip START UP care alocă finanțări între 30.000 Euro – 40.000 euro, astfel încât să își poată achiziționa echipamente specifice și soft de ultimă generație. Este foarte important pentru orice entitate de tip start up să facă pași mici și siguri, să acceseze finanțări mai mici, iar ulterior când ajung la o maturitate economică și financiară să urmărească finanțări dedicate microîntreprinderilor cu experiență, finanțări care aloca sume consistente de aproximativ 200.000 euro.

Ne-a plăcut foarte mult la această întâlnire, am cunoscut oameni pasionați și creativi, profesioniști, oameni care pun suflet în ceea ce fac și pe care îi vom sprijini în identificarea oportunităților de finanțare potrivite pentru activitatea care o desfășoară. Pe această cale îi felicităm pe organizatorii evenimentului, ne-am simțit foarte bine, le promitem că vom fi prezenți și anul viitor, iar pentru cei interesați să vadă imagini de la eveniment pot să acceseze pagina de facebook Frame Concept.

Dacă ești interesat de un proiect în domeniul foto-video, echipa Metodica te poate sprijini cu mai multe informații referitor la criteriile de selecție, grilele de punctajetapele de realizare a proiectuluieligibilitatea solicitantului specifice fiecărui tip de finanțare,  precum și alte informații suplimentare care să te ajute în elaborarea planului de afaceri și depunerea unei cereri de finanțare. Te aștept să ne contactezi pe adresa office@metodica.ro sau să completezi formularul de contactiar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.

STAN Andrei

Consultant în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă din surse publice/private la nivel național și international. Experiență din 2009 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile și membru în echipa de elaborare sau de implementare a peste 100 de proiecte în cadrul programelor: PHARE, SAPARD, POR, POSCCE, PNDR, POSDRU.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *