Az 1 millió eurós támogatás. Egy sikertörténet mintapéldánya

Kép forrása: www.deltamed.ro

2017. február 23. és augusztus 23. között lehetett pályázni a Regionális Operatív Program (R.O.P. 2.2) által meghirdetett, kis és középvállalkozások versenyképességének fejlesztését célzó kiírásra.

Tudjuk, hogy a szóban forgó finanszírozási program több szempontból vonzó lehetőségeket kínál a KKV-k számára, úgy mint:

  • új szervezet létrehozását teszi lehetővé, legyen az valamilyen termelőegység létesítése, vagy szolgáltatás bevezetése, vagy egy már meglévő ingatlan eszközökkel és gépekkel való felszerelése, átalakítása annak érdekében, hogy az új gazdasági tevékenységeknek adjon helyet. Ennek egy kiváló példája valósult meg európai uniós források bevonásával a Széchenyi program keretében, 2013-ban. Lásd a következő cikket: http://www.blog.metodica.ro/2017/09/20/hotelul-malom-din-debrecen-un-proiect-de-succes-care-ne-inspira/
  • támogatja egy meglévő vállalkozás fejlesztését legkevesebb egy termék/szolgáltatás bővítése által. Jóllehet ez feltételezi a meglévő választék és termelési folyamatok megtartását.
  • lehetővé teszi a termelés változatosabbá tételét olyan termékek/szolgáltatások bevezetése által, amelyek addig nem voltak jelen az adott szervezetben. Természetesen az új termékek/szolgáltatások a már gyártott termékek/elvégzett szolgáltatások választékának bővüléséhez járulnak hozzá.
  • a kifizetési kérések használatának lehetősége

Következésképpen, tanácsadó cég lévén minket is foglalkoztatott ez a lehetőség: ingyenes tájékoztató üléseket tartottunk a KKV-k képviselőinek, online kampányt indítottunk és kapcsolatba léptünk olyan ügyfelekkel, akik számára egy ideális lehetőségnek tartottuk ezt a programot. Ezeken a találkozókon a pályázókkal közösen megvizsgáltuk, hogy mennyire előkészítettek a projektek és milyen pénzügyi mutatókat lehet ezekhez rendelni, majd nekilendültünk az üzleti tervek elkészítésének és leadásának.

Íme, 1 év telt el és örülünk annak, hogy A Deltamed Kft. termelési kapacitásának bővítése nevű projekt lebonyolításának fázisába lépünk.

Kép forrása: www.deltamed.ro

Milyen szabályokat követtünk azért, hogy magas pontszámot érjünk el?

  1. Bemutattuk a víziót és egy hosszú távú tervet

A projektben bemutatott pénzügyi mutatókat legkevesebb 10 éves időszakra készítjük el, mivel a vissza nem térítendő támogatások megítélésekor olyan vállalkozásokat részesítenek előnyben, amelyek egy növekvő piacra lépnek be, innovációt valósítanak meg és valami mást, újszerűt kínálnak, ugyanakkor megalapozott üzleti tervük van, és azonosították a célcsoportjukat, a lehetséges ügyfeleiket.

Kép forrása: www.deltamed.ro

  1. A cash flow-t nagy figyelemmel terveztük meg.

Annak ellenére, hogy fordulhatunk kifizetési kéréssel a támogatóhoz, a projektek az utánvételezés elve szerint működnek: „Először a saját zsebedből költesz, aztán elszámolod a költségeket.” Ezért mindenkinek ajánljuk, hogy figyelmesen elemezze a pénzforgalommal kapcsolatos mutatókat az üzleti terv leadása előtt, figyelembe véve minden változót: előfinanszírozás, egy visszatérítési kérés kifizetésének átlagos határideje, saját aport, bankhitel, a kifizetési kérések elbírálásának mechanizmusa, az új munkahelyek fenntartásához szükséges pénz szükségessége stb.

 

Kép forrása: www.deltamed.ro

  1. A beruházási projektek közül az Európa 2020 Stratégia programot támogatjuk, amely új munkahelyek létrehozását írja elő, beleértve a veszélyeztetettek csoportjába tartozó személyeket is. Ennek értelmében, a stratégiának megfelelően, a beruházás célja egy ésszerű és fenntartható növekedés elérése kell legyen, innovatív beruházások által, valamint olyan új technológiák és termelési folyamatok népszerűsítésével, amelyek csökkentik a természeti erőforrások felhasználásának mértékét. A környezetbarát technológiák használata által csökken a szénkibocsájtás mértéke, amely védi a környezetet és hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, valamint új vállalkozási lehetőségeket és munkahelyeket teremt.

Kép forrása: www.deltamed.ro

A fenti érveket figyelembe véve úgy véljük, hogy az említett támogatási tengely olyan lehetőséget jelent a KKV-k számára, amelyből profitálhatnak, főként ha számolunk azzal, hogy hasonló lehetőséggel várhatóan nem fognak a következő években találkozni.

Jelen támogatást illetően további információkkal is tudunk szolgálni, és biztosítunk minden szükséges feltételt a legmagasabb pontszám elnyerése érdekében.

Írj nekünk az office@metodica.ro címre, vagy töltsd ki a kapcsolatfelvételi űrlapot, és a Metodica egy tanácsadója rövid időn belül felkeres téged.

Írta: Csata Tünde, Európai Uniós Források Kezelése Osztály, Metodica

 

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *