START-UP URBAN | „NaturaDent” face din mersul la dentist o experiență plăcută pentru toată lumea

Szász Balázs Kinga și-a împlinit visul de a înființa propriul cabinet stomatologic în Odorheiu Secuiesc, prin programul România Start-up Plus. Pacienții săi sunt atât locuitorii din oraș, cât și cei din satele din apropiere. A investit în aparatură de ultimă generație dar mai ales în crearea unei experiențe confortabile pentru toți cei care îi trec pragul.

Kinga, în cabinetul său (fotografie din 2019)

Oportunitatea împlinirii unui vis mai vechi

Kinga a decis să se facă medic stomatolog în clasa a 7-a, după o vizită la dentist. „Am fost pentru o extracție și a durut foarte tare. A fost extrem de neplăcut, dar ceva în mine îmi spunea că mersul la dentist nu trebuie să doară, că poate fi și altfel. Încetul cu încetul am devenit tot mai interesată de stomatologie și am decis să urmez o carieră în domeniu”, mărturisește ea. A studiat Stomatologia la Târgu Mureș. Între timp a acumulat zece ani de experiență în domeniu, iar de-a lungul timpului a colaborat cu mai multe cabinete din zonă.

După facultate mi-am dorit să îmi deschid propriul cabinet. Unul cu o atmosferă plăcută, unde pacienții să se simtă în siguranță. Doar că nu am reușit să fac rost de banii necesari pentru a face acest pas. Echipamentele sunt foarte costisitoare.

A aflat de proiectul Star-up Urban de la o prietenă și a decis să încerce. Proiectul său s-a numărat printre cele care au câștigat suma de 39.000 de euro pentru a fi puse în practică. Și-a construit planul de afacere pornind de la trei probleme sesizate în domeniul său de activitate: prea puține cabinete acordă atenție prevenției, multe dintre ele nu pun accentul pe faptul că mersul la dentist nu trebuie să fie o traumă pentru pacient și, totodată, prea puține respectă timpul pacienților, având sisteme de programări insuficient de bine puse la punct.

Susținerea proiectului de start-up „NaturaDent”, în timpul concursului de planuri de afaceri

Nevoie de servicii stomatologice pentru locuitorii de la sat

Numărul de stomatologi raportat la populația județului Harghita este sub media pe țară, spune Kinga, care a văzut în asta un motiv în plus să investească în propriul cabinet: NaturaDent. Tânăra antreprenoare a decis să se adreseze și pacienților din satele limitrofe Odorheiului Secuiesc, care însumează jumătate din clienții săi. Pentru a fi mai aproape de ei, Kinga a deschis un punct de lucru și în comuna Dealu, aflată în apropiere. A stabilit și prețurile în așa manieră încât să fie accesibile persoanelor cu venituri medii.

Jumătate dintre pacienții pe care îi vom trata la NaturaDent sunt din mediul rural și 40 la sută din municipiu. Restul de zece la sută estimez că vor fi pacienți din străinătate, care practică turismul medical, datorită costurilor mai mici de la noi.

Stomatolog, antreprenor, mamă a doi copii

NaturaDent oferă servicii de protetică dentară, cariologie și tratamente endodontice. Deși are o experiență consistentă în medicina dentară, Kinga este la început de drum în antreprenoriat. Recunoaște că a avut unele emoții la început, din cauza birocrației, dar și-a dorit cu tot dinadinsul să înceapă o afacere a sa. Fiind mamă a doi copii, provocările sunt cu atât mai mari, dar soțul a sprijinit-o foarte mult.

A fost destul de greu la început. Sunt și mamă, am doi copii, doi băieți de 3 și de 6 ani. Soțul meu a fost alături de mine tot timpul, m-a ajutat mult. A stat mai mult cu copiii, m-am sfătuit cu el, m-a ajutat cu absolut tot. Așa am reușit să pun afacerea pe picioare, să trec prin proiect și să câștig finanțarea. Acum pot să spun că sunt proprietara unei afaceri de succes. Am o satisfacție enormă când văd că oamenii sunt mulțumiți de munca mea.

Pentru a depăși tracul de început a contat mult și programul de cursuri din proiect și întâlnirile cu alți antreprenori. A contat că s-a aflat în legătură cu alți tineri care împărtășeau aceleași probleme și nevoi, cu care a putut să schimbe constant idei.

Investiție în aparatură modernă

Și-a alocat banii câștigați prin proiect în deosebi achiziției unor echipamente moderne. Cele mai costisitoare dintre acestea sunt unitul dentar (scaunul stomatologic pentru pacienți), motorul endodontic cu apex locator, aparatul de sterilizare (Autoclav) și lampa de polimerizare, care au costat împreună aproximativ 20,000 de euro. Prin proiect și-a asumat și angajarea unei asistente care să o ajute.

Prima mea colegă a fost Ibolya Szakál, ea este asistenta mea. Am angajat-o în urma unui interviu. A fost prima mea experiență de acest fel și am avut emoții. Am publicat un anunț în ziar, am primit niște CV-uri, a trebuit să iau o decizie. Îmi dau seama că a fost decizia potrivită pentru că ne înțelegem foarte bine, Ibolya este foarte simpatică.

Măsuri speciale, într-un context special

Până la începerea pandemiei Covid-19 numărul de pacienți a fost unul ridicat, însă sectorul Stomatologic a fost unul dintre cele puternic afectate de măsurile de siguranță luate. Kinga a trebuit să închidă temporar cabinetul pe durata stării de urgență din primăvara lui 2020. L-a redeschis pentru pacienți în 15 mai, cu o serie de măsuri de siguranță suplimentare.

Toate consultațiile se fac doar în urma unor programări telefonice și cu respectarea strictă a programului. Pacienții sunt rugați să vină neînsoțiți, pe cât posibil. Temperatura fiecărui pacient se ia luată la intrare, aceștia primind învelitoare pentru papuci și cap, precum și halate de protecție. După fiecare consult facem o pauză de 20 de minute, timp în care sterilizăm toate suprafețele și dezinfectăm aerul cu lămpi UV. Avem mai puțini pacienți decât înainte de pandemie, cam cinci sau șase într-o zi.

Măsuri speciale Covid-19

Este o perioadă mai grea, dar Kinga rămâne optimistă și va continua să facă ceea ce știe mai bine.  A pus pe pauză deocamdată planul de mărire a echipei de la două la patru persoane (încă un medic și o asistentă). Cu toate acestea, este determinată să continue dezvoltarea cabinetului și spune că a început procesul de achiziție un aparat de radiologie.

Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *