START-UP URBAN | DMC Studio: Despre arhitectură și implicare socială

Maria-Corina Dumitrescu este arhitect și locuiește în Sfântu Gheorghe (Covasna). A renunțat la stabilitatea dată de jobul la o firmă de arhitectură pentru a face primul pas în antreprenoriat. Așa a apărut DMC Studio, o inițiativă dedicată bunului gust și implicării sociale.

Maria a gândit DMC Studio să fie mai mult decât un start-up de arhitectură din Sfântu Gheorghe. Firma sa aduce împreună tineri arhitecți dornici să construiască în localitățile din zonă imaginea pe care acestea o merită. Pe lângă proiectele realizate pentru case particulare, Maria și colegii săi fac acel pas în plus și se implică foarte mult în comunitate, prin formarea și educarea publicului larg.

Maria-Corina Dumitrescu este din Sf. Gheorghe și a absolvit Facultatea de Arhitectură la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. După 2006 a revenit acasă și, după ce și-a finalizat cei doi ani de stagiatură, a început să profeseze. S-a angajat pentru o vreme într-o firmă de arhitectură, dar și-a dat seama că locul ei e într-un cadru care îi permite să fie mai creativă.

Pasionată de arhitectura veche, Maria a fost colaborator într-un proiect pentru restaurarea bisericii fortificate din Hărman, județul Brașov (proiectant general Mood Factory, arh. Ovidiu Taloș)

Tânăra antreprenoare a înființat firma după ce a câștigat cu proiectul său finanțarea oferită de Start-up Urban prin programul România Start-up Plus. A fost o oportunitate pentru a face niște investiții în calculatoare și software de proiectare. Aflase de pe facebook de proiect și a îndrăznit să se înscrie, deși nu își închipuia că ideea sa va fi printre cele finanțate.

 „Simțeam că pot mai mult, că vreau să fac mai mult decât să stau opt ore la birou și să mă consum cu lucruri nu mă reprezintă în totalitate. Așa că am decis să dau siguranța unui job pe oportunitățile unui mediu care mă lasă să fiu mai creativă”

Un hub informal al tinerilor arhitecți

Pentru a avea acces la proiecte mai mari și pentru a putea crește impactul avut în comunitate, a pus bazele unui hub informal de arhitectură, un loc în care mai mulți tineri profesioniști să se sprijine reciproc și să poată lucra împreună la proiecte mai mari, pe care altfel nu le-ar fi putut implementa individual.

Inițiativa s-a consolidat în 2019, după ce Maria a câștigat finanțarea nerambursabilă de peste 30.000 de euro și a înființat DMC Studio, care a devenit pilonul de rezistență al întregii idei. Acum colaborează cu mai mulți profesioniști din domeniu, oameni diferiți dar complementari, care pun multă pasiune în ceea ce fac. Unii sunt foarte buni la detalii tehnice, alții la relația cu clienții, unii sunt pasionați de restaurări și clădiri vechi, alții sunt orientați spre clădiri și tematici moderne, chiar experimentale. Pe firmă lucrează doi oameni, iar suplimentar colaborează îndeaproape cu alți doi arhitecți din Sfântu Gheorghe.

 „Pot să spun că suntem o comunitate, un cluster de arhitecți, oameni tineri, curajoși și ambițioși. Individual poți face doar amenajări interioare sau proiecte micuțe. Dacă ne construim o un cadru de asociere e mult mai ușor să accesăm proiecte mai mari. Va ieși un lucru tare bun dacă nu ne încurcă contextul economic”.

O zi de muncă la birou (2019)

Când spune „context economic” își aduce aminte de criza din 2008, an în care ea începuse să lucreze dar nu prea era ce. În planul de afaceri, când a scris analiza SWOT în 2018, era încă o perioadă liniștită, înainte de pandemie. La secțiunea „Riscuri” recunoaște că a completat „mai mult așa, ca să fie scris”: „o nouă cădere economică ce ar stopa investițiile publice ori private in domeniul construcțiilor”. Ei bine, acum trebuie să facă din nou față unei provocări similare.

„Acum e mai bine, comparativ cu perioada crizei financiare. Proiectele de infrastructură nu sunt blocate, dar avem de suferit la partea de implicare în comunitate. Lucrăm mai mult de acasă, ne întâlnim la birou cu clienții doar când e absolut necesar”

Povestind cu cei mici, despre arhitectură (foto: Arhiva personală Maria Dumitrescu)

Casele ne spun povestea

Până la pandemie lucrurile au mers foarte bine, au avut de lucru în general la proiecte de case particulare. Corei îi place foarte mult să lucreze „la case”, pentru că ele spun multe despre oameni. Ea e o provocare să îi înțeleagă nevoile celor cărora le gândește căminele și apoi să îi fac pe ei să înțeleagă de ce o clădire trebuie să fie concepută într-un anume fel.

„Ca să pot să le explic cum ar trebui să arate casa lor, mai întâi trebuie să le înțeleg nevoile, personalitatea. Trebuie să îi cunosc. Se spune că să proiectezi casa cuiva e cel mai greu lucru, pentru că ea îți spune povestea. Dacă această poveste e spusă sincer, atunci te simți bine acasă. Lucrând pe astfel de proiecte îmi dau seama cât de diferiți suntem, cât de diferit percepem ideea de a trăi împreună. Arhitectura nu e doar despre clădiri, e despre oamenii care le folosesc”

Mult timp, donat comunității

Frumoasa clădire pe care au închiriat-o ca birou a și spațiu de activități pentru comunitate a devenit în ultimul an, din cauza pandemiei, o provocare. Chiria trebuie plătită, iar evenimentele lipsesc deocamdată. Maria și colaboratorii săi au, însă, un istoric consistent în ceea ce privește implicarea în comunitate.

Întâlnire cu elevii, în cadrul proiectului „Și pe mine mă interesează arhitectura” (2018)

În ultimii ani, chiar dinainte să facă pasul spre antreprenoriat, organizau expoziții de arhitectură cu exponate naționale și internaționale, workshop-uri de specialitate și activități pentru elevi. Cel mai longeviv este „Și pe mine mă interesează arhitectura”, în cei 5 ani în care a fost organizat a implicați un număr mare de arhitecți și birouri de arhitectură din Sfântu Gheorghe.

Copiii au construit machete pentru clădiri și diverse instalații. Pentru adulți au organizat discuții despre estetică și au invitat producători de materiale de construcții pentru a le explica oamenilor de ce unele materiale sunt mai potrivite sau mai bune decât altele în diferite situații. Totodată, au organizat seri de film cu tematică în zona arhitecturii.

„Lumea, în general, nu prea înțelege ce e cu arhitectura, mulți merg în excursii, își fac poze cu tot felul de clădiri și monumente dar nu înțeleg ce văd. E datoria noastră să îi facem să înțeleagă”

În total, Maria a coordonat și s-a implicat timp de peste 6 ani în proiecte culturale.  Satisfacția a fost că pasiunea ei pentru arhitectura rurală este împărtășită de foarte multă lume și că în inițiativele coordonate de ea și-au oferit sprijinul foarte mulți oameni.

Cora a făcut timp de 10 ani baschet de performanță, unde și-a dezvoltat spiritul de echipă și atenția la coechipieri. A renunțat din cauza unor probleme de sănătate, dar continuă să fie activă și își petrece foarte mult timp în natură, mergând în drumeții sau în ture cu bicicleta pe munte.

„Sper să putem organiza din nou, cât de curând, astfel de activități. E important să nu uiți de comunitatea în care trăiești, să nu lucrezi numai pentru tine”

Serie de articole realizată în colaborare cu Adrian M. Popa

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *