Cum finanțezi un spațiu de lucru cu fonduri nerambursabile?

Majoritatea antreprenorilor care caută finanțări nerambursabile ne întrebă cum să-şi finanțeze cumpărarea sau construcția unui spațiu de lucru cu fonduri nerambursabile?

Cum finanțezi un spațiu de lucru cu fonduri nerambursabile? | Sursă imagine: www.pexels.com

Primul răspuns este cu fonduri europene, participând la programul de finanțare POR 2.2 care finanțează cu sume cuprinse între 1 – 5 milioane € fonduri nerambursabile, iar firma trebuie sa contribuie cu minim 300.000 €, la care se adaugă TVA-ul întregii investiții.

Ministrul Fondurilor Europene a anunțat în noiembrie 2018 o posibilă reducere a pragului pentru valoarea proiectelor, astfel încât micile afaceri să poată avea acces mai ușor la finanțare.

Momentan nu avem informații oficiale legate de această reducere de prag, de aceea în cadrul acestui articol vă prezentăm două alternative pentru cumpărarea sau construcția unui spațiu de lucru cu fonduri nerambursabile

Alternative pentru cumpărarea sau construcția unui spațiu de lucru cu fonduri nerambursabile | Sursă imagine: www.pexels.com

 1. Programul național de microindustrializare (Ministerul pentru IMM)

Oferă maxim 450.000 lei (aproximativ 95.000 €) reprezentând min. 75% din total proiect.

 1. Fonduri norvegiene – Industrie verde (Innovation Norway – Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, fonduri donate de Norvegia, Liechtenstein și Islanda).

Oferă 50.000 – 2 milioane € (reprezentând între 60%–75% din total proiect).

Câteva particularități ale celor două programe:

Programul național de microindustrializare permite achiziționarea de spații de lucru, spații de producție, inclusiv din elemente prefabricate. Spațiul nu trebuie să aibă destinație locativă și trebuie să fie funcțional la locul implementării proiectului în momentul solicitării decontului. La depunerea cererii de solicitare a finanțării, spațiul trebuie să figureze ca punct de lucru şi cu codul CAEN  autorizat în respectiva locație.

Sunt eligibile în cadrul Programului național multianual de microindustrializare IMM-urile care desfășoară activități pe codurile CAEN conform listei de aici: Microindustrializare-coduri-CAEN-finantabile

Programului național multianual de microindustrializare  pune accent pe:

 • Firme care au minim 2 angajați la momentul înscrierii online şi care au obținut profit din exploatare la 31.12.2018
 • Firme care vor crea ≥ 4 locuri de muncă
 • Ponderea valorii echipamentelor în total proiect peste 60%
 • Ponderea aportului propriu este ≥ 25% din valoarea eligibilă a proiectului
 • Asociați cu o singură firmă

În concluzie, prin programul Microindustrializare se pot obține 450.000 lei, din care 39% se pot cheltui cu achiziţia unui spațiu de lucru. Important de reținut –  trebuie cumpărat un spațiu deja funcțional. Procentul de 39% din 450.000 lei reprezintă 175.500,00 lei. Dacă valoarea spațiului depășește aceasta suma, cofinanțarea şi diferența trebuie suportată din fonduri proprii.

Programul național de microindustrializare | Sursă imagine: www.pexels.com

Pentru fondurile norvegiene sunt importante următoarele:

 • Crearea de locuri de muncă pentru operaționalizarea investiției (fără a impune un număr minim)
 • Profitabilitatea investiției
 • Soluția tehnica viabilă și capacitatea de implementare a proiectului.
 • Parteneriat cu o entitate din statele donatoare Norvegia, Liechtenstein sau Islanda

Fonduri norvegiene – Industrie verde (Innovation Norway – Mecanismul Financiar SEE 2014-2021

În cazul în care proiectul prevede achiziționarea de echipamente mai eficiente energetic, respectarea standardelor de protecția mediului, adoptarea de tehnologie mai prietenoasă cu mediul, produse mai ecologice etc. se poate obține finanțarea nerambursabila pentru un spațiu propriu de producție prin Innovation Norway (fondurile norvegiene) astfel:

 • Achiziție teren (maxim 10% din total proiect)
 • Pregătire teren
 • Construcție clădire şi infrastructură

Cu alte cuvinte, daca vrei sa faci un proiect de 500.000 € poti cumpăra teren de maxim 50.000 €, ceea ce înseamnă ca diferența de investiție va cuprinde echipamente, clădire și alte cheltuieli.

Îți putem oferi informații suplimentare pentru accesarea acestor oportunități de finanțare, inclusiv toate condițiile pentru obținerea punctajului maxim.

Scrie-ne pe adresa office@metodica.ro  sau completează formularul de contact, iar unul dintre consultanții Metodica va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.

Articol realizat de Tünde Csata, Departamentul de Accesare Fonduri Europene Metodica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tünde Csata

Tünde Csata - Economist, consultant accesare fonduri nerambursabile, evaluator independent și trainer. Tünde lucrează din 2006 în domeniul accesării finanțărilor nerambursabile. A scris, a coordonat și a evaluat proiecte care vizează dezvoltarea economică. Experiența ei se materializează în investiții de peste 3 mil. EUR, buget total cumulat al diferitelor proiecte scrise și coordonate respectiv în peste 300 de proiecte evaluate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *